‘Na het Offerfeest hebben we alles weer’

Voor op de to-dolijst: köfte eten bij Etçi Göreme

Etçi Göreme. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Soms zit het mee, soms zit het tegen. Patricia was razend benieuwd naar het broodje köfte van Etçi Göreme en sjeesde donderdag naar de Burgemeester de Vlugtlaan in Nieuw-West. Het liep anders dat ze had gedacht. 

Als je door de Burgemeester de Vlugtlaan fietst kun je Etçi Göreme niet missen: luxe looks, een loeigrote vitrine en – vrij uitzonderlijk in deze buurt – een broodjeshoek. Tot voor kort hing er een spandoek met in koeienletters ‘köfte’ daarop. Vandaag besloot ik zo’n broodje Turkse bal te scoren. Op naar nummer 131 van de Burgemeester de Vlugtlaan!

Rode vlokkenpeper
Ik was hier nooit eerder geweest, dus besloot ik uitgebreid rond te kijken in deze fraaie ruime zaak. Officieel is dit een halal slagerij, maar het voelt alsof je door een delicatessenzaak struint. Zuivel achterin, compleet met kazen en Libanese labneh (een soort yoghurt). Potten met olijven, talloze flessen olijven en een hele trits kruiden en specerijen, waaronder pul biber, rode vlokkenpeper. Flesjes granaatappel- en citroensap staan tegenover zakken met zoutjes in Turkse stijl. Uiteraard zitten daar de zonnebloempitten bij waar veel Turken (en mijn Indische moeder) verzot op zijn.

BBQ-vlees
Om het moment suprême uit te stellen – de eerste hap van mijn broodje köfte – hang ik nog wat rond bij de vitrine met vlees. De lamskoteletten hebben een goede reputatie. Ik ben benieuwd naar de lamskrabbetjes. Voor mijn eerstvolgende BBQ loop ik hier weer heen. Ik zie namelijk prima grillwaar: merguez, kipsateetjes, gekruide kippenvleugels.

Hete kip
Vervolgens ren ik nog net niet naar de broodhoek, waar overigens niemand staat. Vrij vreemd rond 13.00 – hét lunchtijdstip. Behalve broodjes köfte (8 euro) staan er ook broodjes hete kip en grillworst op kaart, evenals tosti’s Turkse worst met groente. Als de verkoper vraagt wat ik wil, aarzel ik geen moment.

Offerfeest
Zijn antwoord stelt teleur: “Vandaag hebben we niets warms.” Er verschijnt een vraagteken boven mijn hoofd. “Wij zijn druk met de voorbereidingen van het Offerfeest. Dit feest vinden we belangrijker dan broodjes verkopen. Morgen zijn we dicht, de dag daarna, op zaterdag, gaan we offeren. Daarna bent u van harte welkom. Na het Offerfeest hebben we alles weer.”

Smaak
Die zag ik even niet aankomen. Opeens wordt dat broodje köfte nog aantrekkelijker. Ik had gehoord dat het vlees goed gekruid en perfect gegrild is. “We maken köfte van rund- en lamsvlees. Hoe het smaakt? Mevrouw, dat moet u toch echt zelf komen proeven. U vindt het vast lekker.”

Eid moebarak
Ik druip af en neem me voor om een andere keer te komen. Maar eerst moet ik dieper duiken in de betekenis van het Offerfeest. Dit jaar duurt het feest van donderdagavond 5 juni tot zondag 8 juni. Het wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim, die bereid was zijn zoon te offeren voor Allah. Wat een slechte timing van mij. En wat suf dat ik toen ik wegging alleen maar ‘tot ziens’ heb gezegd. Eid moebarak, gezegend feest, zou toepasselijker zijn geweest.

DeWestkrant