Nieuwe expo op Mercatorplein toont identiteit jonge vluchtelingen

A New Beginning fotoserie onderdeel van project Shadow Game. Op de foto: Abdulaal (22) wil acteur worden. Hij houdt van aandacht, in de spotlights staan. Als hij aan de toekomst denkt, aan acteren en beroemd worden, dan denkt hij aan de kleuren goud en rood. Hij kwam op zeventienjarige leeftijd vanuit Soedan alleen naar Nederland. Onderweg leerde hij de volksliederen van twaalf landen uit zijn hoofd. “Dat deed ik om contact te maken. Mensen vinden het sympathiek als je iets van hun land weet.” Foto: Cigdem Yuksel. Tekst: Eefje Blankevoort.
BoLoSpringforKids

Komende zaterdag (5 juni) komt er op het Mercatorplein een nieuwe expositie met vluchtelingenjongeren in hun zoektocht naar identiteit. Fotograaf Cigdem Yuksel maakte de foto’s voor de tentoonstelling die de naam A new beginning draagt. Op 9 juni vertellen de jongeren uit de tentoonstelling tijdens een talkshow hun verhaal.
Onder hen Mo Ghandour, die op vijftienjarige leeftijd alleen naar Nederland kwam. ‘Mensen vragen voortdurend naar mijn vluchtverhaal. Terwijl dat maar een heel klein deel van mijn leven is. Ik ben veel meer dan vluchteling. Ik heb dromen, ambities. We zijn iemand, dat willen we hiermee laten zien.’
Mo, Abdulaal, Meron, Amin, Shiro, Hammoudi en John zijn na hun vlucht op zoek gegaan naar hun identiteit. Ze uiten zich met tatoeages, gedichten, rap of Instagram posts. Ze zien er cool en stoer uit, maar zijn ook kwetsbaar. Samen met Yuksel gingen zij op zoek naar een manier om hun verhaal te vertellen. Wie ben je en wie wil je worden?

A New Beginning fotoserie onderdeel van project Shadow Game. Op de foto: Meron (22) is fan van Beyoncé. “Als ik me opmaak, mooi aankleed en mijn haren doe krijg ik meer zelfvertrouwen omdat ik mezelf cool vind en mooi. Net zoals Queen B.” Denkt ze aan haar thuisland Eritrea dan ziet ze de kleur geel en mist ze haar moeder. Foto: Cigdem Yuksel. Tekst: Eefje Blankevoort.
A New Beginning fotoserie onderdeel van project Shadow Game. Op de foto: Mo (22) houdt van de kleur roze. In Syrië mocht hij die kleur niet dragen, dat was voor meisjes. Toen hij als puber zonder ouders in Nederland kwam voelde hij zich bevrijd. “In Syrië kon ik niet zijn wie ik wilde, ik moest zijn wat anderen wilden dat ik was.” Mo studeert aan het Amsterdam Fashion Institute. Foto: Cigdem Yuksel. Tekst: Eefje Blankevoort.
Doneer