Peter Siegel: altijd in touw voor een schoner Westerpark

Peter Siegel. (Foto Jelle Reijman)
Hoogstins2024

Deze zomer zet De Westkrant een aantal Westbewoners in het zonnetje. Peter Siegel (49 jaar) is een man met idealen en principes. Hij ruimt al jaren afval op in het Westerpark en is de man achter de Facebookgroepen Westerparkbewoners en Westerparkschoon. Eerst werd hij voor gek verklaard, maar inmiddels sluiten steeds meer mensen zich bij hem aan. Peter Siegel houdt van het park en wil de wereld iets mooier achterlaten.

Door Jelle Reijman

Peter en ik zitten op het terras van Bar Kantoor in het Westerpark, met zijn hond. Hij bestelt een dubbele espresso. En suiker. Peter woont sinds 2001 met zijn vrouw aan de Haarlemmerweg, driehoog, ter hoogte van de Dierenambulance die daar langs de weg staat. Hij ontmoette zijn vrouw in het oude Pacific Parc, waar nu Tony’s Chocolonely zit. Destijds woonde hij in Eindhoven, zij in Noord. Toen ze wilden samenwonen, kregen ze een huis toegewezen aan de Haarlemmerweg tegenover de plek waar ze elkaar ontmoetten. Inmiddels hebben ze twee zoontjes en wonen ze er al achttien jaar.

De koffie arriveert, maar de suiker ontbreekt en wordt opnieuw besteld. “Ik was altijd DJ. Ik werkte voor veel clubs in en om Amsterdam, onder andere in Pacific Parc hier. Het werd steeds zwaarder om tot vier uur ’s nachts te werken, want om zeven uur word je gewekt door de kinderen. Ik was destijds al veel bezig met filosofie en ontwikkelingspsychologie en begon te denken, waar komt al dat zwerfafval vandaan? Het is een systeemfout: de maatschappij is zo ingericht dat we heel makkelijk spullen van ons afgooien. Ik las een aantal filosofen en sprak een man die levensbeschouwing doceerde. Hij vertelde mij dat ik in twee jaar tijd een opleiding tot eerstegraads docent levensbeschouwing kon volgen. Ik ben docent geworden door het zwerfafval. Ik zie een systeemfout en om het systeem te veranderen moet je mensen leren over waarden en normen en hoe ze deze kunnen ontwikkelen. Ik probeer de mensen te leren na te denken over hun mening. Waar baseer je iets op?” Sinds hij geen DJ meer is, drinkt hij trouwens bijna alleen maar water en koffie met suiker. “Als de suiker nog komt?”

Zwerfafval

“Ik laat mijn hond altijd uit in het park. Aan de overkant van waar ik woon heb je een strookje gras en dat lag altijd vol met afval. Ineens ging er een knop om: als niemand het weghaalt, dan doe ik het wel. In het begin werd ik voornamelijk uitgelachen, maar inmiddels zijn er steeds meer mensen die vragen of ze een keertje met me mee mogen lopen. Ik heb de groep Westerparkbewoners ook uit duurzaamheidsoogpunt opgezet. Duurzaamheid begint bij twee tot drie mensen onderling. Buren, kennissen, vrienden, familie, de kring wordt steeds groter en verspreidt zich dan steeds sterker. Motivatie van- en naar elkaar is veel sterker dan wanneer het van bovenaf gebeurt met regels.” Inmiddels heeft de groep Westerparkschoon zo’n 350 volgers en Westerparkbewoners 2,5 duizend leden.

Horeca

De suiker arriveert! Waar zit Peter het liefst? “Ik zit hier graag, maar met mijn gezin zit ik ook vaak op het terras van de Bakkerswinkel. De koffie hier bij Bar Kantoor vind ik iets lekkerder. Niet beter, het is gewoon meer mijn smaak koffie. Ik zit ook wel bij de Coffee Roastery op het Van Limburg Stirumplein. We gaan ook regelmatig eten bij de Pizzabakkers. Hele goeie pizza’s voor een prima prijs. Er zit ook een zaakje op de Haarlemmerdijk tegenover The Movies. Het is er altijd druk en eigenlijk heeft iedereen haast, maar iedereen geeft zich daaraan over en gaat even zitten voor een kopje koffie. Mensen storen zich er niet aan dat ze voortdurend tegen elkaar aan botsen en maken even een pas op de plaats.”

Lievelingsplek

“Het liefste loop ik hier met de hond door het park, bijna elke dag. De hond duikt bij de kinderboerderij altijd even in het poedelbadje daar en ik vind het stukje daar waar ze de natuur een beetje laten gaan altijd heel erg mooi. Heel even heb je het gevoel dat je niet meer in de stad bent.”

Wat kan er anders?

“Ik wil graag dat ze iets doen aan de verkeerssituatie bij het kruispunt Haarlemmerweg – Van Limburg Stirumstraat. De doorstroom voor fietsers en voetgangers kan daar echt beter. Ook wordt er steeds meer geracet over de Haarlemmerweg. Motoren maken wheelies en auto’s komen soms met tachtig kilometer per uur voorbij gescheurd. Dat is gewoon gevaarlijk, er steken hier ’s nachts ook mensen over. We zijn daar deels ook in de programmaraad mee bezig.” De programmaraad is opgericht door de gemeente. Buurtbewoners, ondernemers en culturele instellingen praten samen over de activiteiten in het Westerpark. “Ik vind het eigenlijk wel een goed idee als de Haarlemmerweg op bijvoorbeeld Bevrijdingsdag en Koningsdag even een paar uur dicht gaat. Niet de hele dag, maar wel op de momenten dat de grote mensenstromen vanuit het park de stad weer in trekken. Ik zie dan duizenden mensen langs de weg over fiets- en wandelpaden lopen en dat is gewoon levensgevaarlijk.”

En afgezien van verkeersveiligheid? “Ik zou graag een goede biologische groente- en fruitkraam in de buurt willen hebben. Als ik nu een paprika wil, kan ik er in de supermarkt drie in plastic verpakt krijgen, of moet ik ‘helemaal’ naar de Marokkaanse supermarkt of avondwinkel lopen verderop in de buurt. Die winkel heeft overigens een fantastische eigenaar. De Dirk weet helaas niet altijd waar groente en fruit vandaan komt. Nu haal ik mijn groente en fruit vooral op de markt op het Haarlemmerplein, maar het zou fantastisch zijn als er een goede biologische groente- en fruitkraam zou zijn.”

DeWestkrant