Kabelbanen verbinden overburen in De Baarsjes

Foto Mirjam Dorgelo
Hoogstins2024

Een vrolijk project van verbinding, zo noemen de initiatiefnemers het. Tussen een aantal woonblokken in De Baarsjes komen eind september kabels te hangen met een mand. De bedoeling is dat overburen die weinig of geen contact hebben, elkaar briefjes en lekkernijen gaan sturen.

Een eerste experiment vorig jaar tijdens de Week van de Eenzaamheid was een succes, zo stelt het collectief Studio PopUpWerk. Balkons in één woonblok werden toen verbonden door de Mind The Gap Kabelbaan. “Een buurtbewoner zei dat ze meer buren had ontmoet dan in de afgelopen tien jaar”, aldus bedenker Rikko Voorberg, artistiek leider en dominee. 

Voorberg woont zelf in zo’n typisch Amsterdams appartement, drie hoog met vanaf het balkon uitzicht op het balkon van de overburen. “Elke buurtbewoner kon nu briefjes, taart, koekjes, flessen wijn en zelfs plantjes of kaarsen naar de andere kant kabelbanen.”

Bij de nieuwe versie in september is het streven om zowel de oneven nummers van de James Cookstraat en Torrestraat met elkaar te verbinden en de appartementen aan beide kanten van de Tuin van Jan (Jan Evertsenstraat en Jan Maijenplein).

Op zondagmiddag 22 september vindt een installatiefeestje plaats, met een lunch op het Jan Maijenplein. Iedereen kan meehelpen om de kabelbanen op te hangen. De feestelijke opening is op zondagmiddag 29 september.