Smullen én shoppen bij Sallora in Osdorp

Foto: Sallora Amsterdam
Hoogstins2024

Sallora Amsterdam in Nieuw-West is een winkel en restaurant ineen. Je eet er Syrische shoarma, een steak van 900 gram en/of oesters. Daarnaast kun je alles kopen wat je in de zaak ziet.

Als het aan de gemeente en ontwikkelaars ligt, verandert het Osdorpplein van een winkelcentrum naar ‘het bruisend hart van Amsterdam Nieuw-West met een gevarieerd aanbod van woningen, horeca, retail en nieuwe voorzieningen.’ Het op 6 juni geopende restaurant Sallora Amsterdam past in die ambitie.

Grillgerechten en oesters
Dit restaurant op het Osdorplein is de eerste Nederlandse vestiging van Sallora. In Dubai en Turkije zijn er al achttien filialen. Bij Sallora Amsterdam eet je (grill)gerechten uit het Midden-Oosten en uit Europa (oesters, carpaccio). Al het eten is halal. Elke vrijdag en zaterdag is er livemuziek.

Explosie van smaken
De leden van Facebook-groep RestoTips Amsterdam zijn overwegend enthousiast. Zo zouden de Syrische en Libanese gerechten ‘een explosie van smaken’ zijn. Het trendy interieur met veel hout, planten, fauteuils en bankjes wordt ook bejubeld. Want: ‘Cute’. Tel daar de ‘topservice’ bij op en, voilà, dan heb je een bezoek ‘dat zeker voor herhaling vatbaar’ is. Toch vind ik ook een kritische noot: “De prijzen passen niet bij het Osdorpplein.”

Syrische shoarma
Voor een portie huisgemaakte hummus betaal je 8,50 euro. Dat bedrag betaal je ook voor de tartaar van zachtgegaarde kip en sesampasta en de gemarineerde zalm met granaatappel en rucola. Vanaf 16,50 euro heb je spiesen van de houtskoolgrill (lamsvlees, kippenvleugeltjes, schapenlever). Hoofdgerechten beginnen bij 16,50 euro en lopen op tot 75,50 euro. Maar dan heb je wél een steak van 900 gram met coleslaw, dikke frieten en pepersaus. Waar ik vooral benieuwd naar ben, is de Syrische shoarma van de grill die elke zondag- en maandagavond wordt geserveerd met rijst of friet (14,50 euro). Aangezien de eigenaar van Sallora, Nawras Rachid, geboren is in Aleppo zit het vast hartstikke goed met dit vlees!

Droom
Nawras is dolblij met zijn eigen zaak. “Toen ik bijna 20 jaar geleden in Nederland kwam, ben ik gaan werken in een restaurant. Ik maakte hier kennis met de horeca en mijn interesse werd toen voor het koken gewekt. Ik heb me in de afgelopen jaren opgewerkt tot chef-kok bij onder andere de Hangar in Amsterdam. Het was mijn droom om ooit een eigen restaurant te beginnen. Met ons nieuwe restaurant Sallora op het Osdorpplein is mijn droom nu uitgekomen!”

Webshop
Behalve voor de lunch en het diner kun je bij Sallora ook elke dag vanaf 8.30 uur terecht voor een internationaal ontbijt. Binnenkort gaat de Sallora webshop live, zodat je kruiden, Sallora-merchandise en accessoires kunt bestellen. Trouwens, mocht je in het restaurant iets zien dat je leuk vindt, dan kun je meteen inslaan; alles wat je in het restaurant ziet is te koop. Nawras heeft niet zomaar ‘een restaurantje’ geopend. Hij heeft meteen iets groots neergezet. Respect!

DeWestkrant