Met een neushoorn als gids en het lichaam als kompas nodigt ICK uit tot een marathon die grenzen doet vervagen. In Space for Dance Art van ICK Dans Amsterdam werken Emio Greco en Pieter C. Scholten aan een bijzondere jubileumviering. Op 10 en 11 juli nemen ze het publiek mee langs performances, installaties, archiefmateriaal en AI-interventies, op een dansreis langs dertig jaar samenwerking.
Het is dertig jaar geleden dat de Italiaanse danser Emio Greco en de Nederlandse dramaturg Pieter C. Scholten elkaar vonden tijdens een dansavond in Theater Cosmic in Amsterdam. Het botste aanvankelijk, en dat bleek vruchtbaar. Uit hun verschillende visies op dans ontstond een zoektocht naar een nieuwe dramaturgie van het lichaam; naar dans die niet het denken volgde, maar het voelen.
Meermaals bekroond
In 1996 richtten ze hun eigen gezelschap op, Emio Greco|PC, dat in 2009 zou opgaan in ICK Dans Amsterdam: het International Choreographic Arts Centre. Gezamenlijk werden zij toonaangevende figuren in de hedendaagse dans, in binnen- en buitenland. Hun werk werd meermaals bekroond met prijzen. Zo ontvingen zij diverse Zwanen van de VSCD, waaronder in 2021 de Gouden Zwaan voor hun bijdrage aan de Nederlandse dans.
“Dertig jaar is niet één lijn, het is een landschap”, blikt het duo terug op de afgelopen drie decennia. “We hebben intens samengewerkt, soms woordeloos, soms vol frictie. Er zijn momenten geweest van radicale helderheid, waarin alles samenviel; voorstellingen zoals Extra Dry, Hell en Rocco, of het ontstaan van ICK zelf in 2009.”
Trouw blijven aan lichaam
“Maar er waren ook periodes van twijfel, druk van buitenaf, van instabiliteit”, voegen ze toe. “Toch zijn het vaak juist die breuklijnen die het werk en onze samenwerking scherper maakten. We hebben geleerd dat trouw blijven aan het lichaam, aan zijn weerstand en wijsheid, ons steeds weer terugbrengt naar wat ertoe doet. We zijn daarbij altijd verschillend gebleven; nooit in elkaar opgegaan.”
De neushoorn, ‘krachtig, kwetsbaar, onverzettelijk’, is gids en mascotte op 10 en 11 juli. Het wordt geen traditionele hommage, maar een zintuiglijke achtbaan. Bezoekers bewegen zich vrij door zeven ruimtes in Space for Dance Art en krijgen performances, installaties, archiefbeelden en AI-interventies te zien. “Het is geen voorstelling, maar een reis, een marathon waarin alles doorstroomt: herinneringen, repertoire, nieuwe makers en installaties”, vertelt Laurens van der Heide, woordvoerder van ICK.
Cultuurplein
Nieuw-West vormt sinds enige jaren de thuishaven van ICK. In 2021 vestigde het gezelschap zich in het imposante Westbeat-gebouw aan de Rijnlandlaan. “We willen van deze plek een cultuurplein maken, toegankelijk voor iedereen. Daarom is de Rhino Dance Marathon bijvoorbeeld ook gratis”, licht Van der Heide toe.
ICK werkt nauw samen met scholen, zorginstellingen en buurtbewoners. Van der Heide: “We willen drempels verlagen. Kunst is geen luxe, maar noodzaak. Dans is voor ons allemaal. Iedereen kan bewegen. Het lichaam is een taal waar woorden soms tekortschieten. Wij doen het net op een andere manier: bij ons gaat allemaal op intuïtie.”
“We blijven onderzoek doen naar het lichaam en blijven werken met nieuwe technologieën, zoals kunstmatige intelligentie en virtual reality. Dat is nou eenmaal onderdeel van de toekomst. Waarom wegblijven van nieuwe ontwikkelingen, in plaats van ze te gebruiken?”
Bewegingsvrijheid
In een tijd waarin kunstinstellingen onder druk staan en stedelijke ontwikkeling vaak weinig ruimte laat voor experiment, pleit ICK voor bewegingsvrijheid. Het collectief bestaat uit een kernensemble van zes dansers, het jonge ICK Next, en een netwerk van gastchoreografen.
Met hun thematische lijnen – Het Lichaam in Opstand en Le Corps du Ballet – verkennen ze de raakvlakken tussen het klassieke en het intuïtieve lichaam. Waar het klassieke ballet vaak streeft naar beheersing, vieren Greco en Scholten juist het moment waarop het lichaam zich onttrekt aan controle. Van der Heide: “Als we zeggen: het lichaam in opstand, bedoelen we ook tegen de verstarring van systemen, tegen het dichtschroeien van de verbeelding.”
Dans noodzaak
Greco en Scholten zijn geen nostalgici. Op hun dertigste jubileum kijken ze liever vooruit: “Dans is voor ons geen vorm, maar noodzaak. In een wereld die steeds sneller, platter, controleerbaarder lijkt, blijven wij ruimte zoeken voor dat wat schuurt, ademt, weigert te passen. De toekomst dwingt ons niet tot vernieuwing, maar tot verdieping. Zolang het lichaam blijft spreken, blijven wij bewegen.”
Rhino Dance Marathon – 10 & 11 juli vanaf 20:30 uur in Space for Dance Art, in Amsterdam Nieuw-West.
