Wonen in Amsterdam, is dat nog betaalbaar?

Foto De Westkrant
Hoogstins2024

De huizenprijzen in Amsterdam zijn doorgaans hoger dan elders in Nederland. Dure gemeenten als Bloemendaal en Wassenaar stijgen er weliswaar vaak nog bovenuit, maar wonen in de hoofdstad is voor een grote groep mensen niet weggelegd. Desondanks dromen velen ervan om in de hoofdstad te wonen. Er is altijd reuring, en alle voorzieningen zijn er op loopafstand. Ook expats huren graag een woning of etage in Amsterdam, vaak is het de enige Nederlandse stad waar ze ooit van hebben gehoord. Maar voor wie is wonen in Amsterdam nog betaalbaar?

Amsterdam is trendsetter
Amsterdam is de trendsetter in Nederland als het gaat om de huizenprijzen. Als de prijzen stijgen dan kun je ervan uit gaan dat dat op een later moment ook in de rest van Nederland gebeurt. Andersom is dat ook zo. Toen de huizenprijzen in 2022 begonnen te dalen was dat als eerste zichtbaar in de hoofdstad. Wie ervan droomt om in Amsterdam te wonen zou dus nu zijn slag kunnen slaan. Een makelaar in Amsterdam-West kan je helpen bij je zoektocht naar een huis dat bij jou en bij je budget past. Als Amsterdam qua huizenprijzen niet haalbaar is, dan kun je natuurlijk ook overwegen om in een naburige gemeente te gaan wonen zoals Haarlem of Purmerend.

Soms is er een buitenkansje
Maar ook in de hoofdstad kun je soms geluk hebben. Niet alle huizen worden daar voor de hoofdprijs verkocht. Soms wil een eigenaar zijn huis gunnen aan een starter en vraagt daarom een lagere prijs. Ook een voormalige huurwoning kun je soms voordeliger kopen als je zelf de huurder bent. Sommige gemeenten werken met subsidies om het eigen woningbezit te stimuleren. Als je op zoek bent dan kun je bijvoorbeeld Thoma Post makelaars Amsterdam inschakelen om voor je te zoeken. Zij noteren je wensen en financiƫle mogelijkheden. Als er een woning in verkoop komt die aan je profiel voldoet kun je daar in een vroeg stadium van in kennis worden gesteld. Zo ben je eventuele andere gegadigden een stap voor.

Nieuwbouw in Amsterdam
Amsterdam heeft voor de komende jaren meerdere nieuwbouwprojecten op stapel staan. Of die allemaal doorgaan is echter nog niet bekend. De stikstofcrisis gooit vaak roet in het eten. Ook zijn de bouwkosten hoog. Daardoor worden woningen vaak niet verkocht. De bouw van een project start doorgaans pas als minstens 70% van de huizen is verkocht. De overheid werkt aan plannen om aankoopgarantie te bieden aan de projectontwikkelaar. Dit geeft dan een grotere kans dat de huizen daadwerkelijk gebouwd zullen worden. Er is immers nog altijd een fors tekort aan huizen in Nederland. Dit tekort wordt waarschijnlijk sowieso al niet voldoende opgelost de komende jaren. Het streven van de regering om tot 2030 minstens 900.000 woningen te bouwen lijkt onhaalbaar. Er worden te weinig vergunningen afgegeven en lopende projecten worden regelmatig uitgesteld of zelfs afgeblazen.

 

DeWestkrant