Baarsjesweg: nieuwe kade met veel minder parkeerplekken

Na herstel kade meer ruimte voor voetgangers en fietsers

Langs het water komt een wandelpad en auto's kunnen straks niet meer schuin parkeren. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Na het herstel van de kademuur van de Baarsjesweg is er straks veel minder ruimte voor geparkeerde auto’s. Langs het water wordt een wandelstrook aangelegd en er komen meer fietsparkeerplekken. Dat staat in het concept-ontwerp van de nieuwe kade tussen de Postjesweg en Surinamestraat

In totaal worden 69 autoparkeerplekken geschrapt; er blijven 152 parkeerplaatsen over. “Dit komt doordat auto’s in de nieuwe situatie niet meer schuin parkeren, maar langs de rijweg. Dit levert meer ruimte op voor voetgangers en fietsers”, zo stelt stadsdeel West. “Op basis van de huidige kennis en gegevens zijn er in deze buurt dan nog voldoende parkeerplaatsen om aan de vraag te voldoen.”

Het voetpad langs de huizen wordt breder en er komt tussen de bomen en het water een wandelstrook met tien zitbanken langs de hele kade tussen de Postjesweg en de Surinamestraat. De rijweg wordt breder om meer ruimte te maken voor fietsers. Ook komen er 96 extra parkeerplekken voor fietsen.

De kade zal straks 58 bomen tellen, aldus het stadsdeel. Dat zijn er vijf meer dan in de oude situatie, voor de kap van een deel van de bomen. Volgens de planning beginnen de werkzaamheden in het voorjaar van 2024. Een groot deel van de straat zal dan worden opengebroken.

Op woensdag 5 juli van 19 tot 20.30 uur is er voor bewoners en ondernemers een online bijeenkomst over het conceptontwerp voor het vernieuwen van de straat.