
Omwonenden van het Spaarndammerplantsoen maken zich zorgen over plannen voor groot onderhoud en vergroening. Sommige bomen staan mogelijk op de nominatie voor kap, zo stelt Petra Koot namens de Bewonersgroep Spaarndammerplantsoen en omgeving.
“De gemeente noemt het een vergroeningsproject, maar in het voorlopig ontwerp zie je vooral minder bomen en een herinrichting die vanachter een bureau lijkt te zijn bedacht”, aldus Koot. In het ontwerp wordt volgens haar nauwelijks iets gezegd over achterstallig onderhoud. Als voorbeelden noemt ze verzakte stoepen, kapotte fietsrekken en de ‘peperbus’ (reclamezuil) waarin gaten zijn gevallen.
Rode stip
“Volgens de gemeente zijn sommige bomen ‘mogelijk ziek of dood’, maar een duidelijke onderbouwing is tot nu toe niet gedeeld”, aldus Koot. Zij signaleert dat meerdere oude bomen een rode stip hebben gekregen en vraagt zich af wat de betekenis is. Ook drie jonge boompjes bij de hoek Zaanstraat/Oostzaanstraat en een karakteristieke boom op een heuveltje in het veld worden mogelijk gekapt, vreest Koot.
Niet op de hoogte
De uitvoering begint volgens Koot mogelijk al in september. Veel buurtbewoners zijn volgens haar nog niet op de hoogte. “Een groep van inmiddels 26 bewoners heeft daarom de handen ineengeslagen. Niet omdat we tegen verandering zijn. Integendeel, we denken graag actief mee over hoe het plantsoen écht groener, veiliger en fijner kan worden.” Dat moet volgens haar op basis van ‘eerlijke informatie, open overleg en met oog voor wat er leeft in de buurt’.
Amsterdamse School
Stadsdeel West kondigde de plannen voor het Spaarndammerplantsoen een jaar geleden aan, als onderdeel van een reeks projecten om West groener te maken. De buurt rond het plantsoen is bekend vanwege fraaie architectuur in de stijl van de Amsterdamse School. Er staan drie woonblokken met arbeiderswoningen, tussen 1914 en 1920 ontworpen door Michiel de Klerk. Het bekendste is Het Schip.
