In onze buurt liggen smaken uit de hele wereld voor het oprapen. Ga grenzen over en daag je smaakpapillen uit met lekkers van een van deze exotische restaurants.
1. Azerbeidzjaans restaurant Sumakh & Roses, Jan van Galenstraat 309
De Baarsjes heeft een primeur! Zoals we eerder schreven heeft deze wijk het eerste Azerbeidzjaanse restaurant van Nederland. De eigenaren zijn erg enthousiast. Ze lopen nog net niet kwispelend rond. De keuken van hun geboorteland bevat Turkse, Georgische en Centraal-Aziatische invloeden. In de gerechten zitten veel verse kruiden, zoals munt, koriander en tijm, noten en gedroogde vruchten.
Van de hoofdgerechten is Three Sisters Dolma de bestseller, een trio van aubergine, tomaat en groene paprika met een vulling van kalfs- en lamsvlees, rijst en kruiden. De ‘zusjes’ worden geserveerd in een tomatensaus en met brood. Het nationale gerecht plov (pilav) is er ook, van rijst én vermicelli. Daarbij krijg je gekruide kippendijen met kersen en gekaramelliseerde uien, plus een salade.
Voor broodjes kun je er eveneens terecht, zoals de Sumakh Green Garden Sandwich, een vegan broodje met groene bonen, gekaramelliseerde prei, tomaat, uien met sumak (gedroogde rode besjes) en vegan mayo.
2. West-Afrikaans restaurant Kenneh, Nassaukade 153G
Als enige in de stad serveert Kenneh exclusieve West-Afrikaanse gerechten met een Frans accent. West-Afrika is een uitgestrekte regio en omvat landen als Burkina Faso, Ghana, Kaapverdië, Senegal, Sierra Leone en Togo. De keukens van die landen zijn beïnvloed door Arabische en Europese keukens.
Hoewel het eten in de regio gevarieerd is, zijn er ook veel overeenkomsten. West-Afrikaanse koks gebruiken bijvoorbeeld veel dezelfde ingrediënten: bakbananen, rode palmolie, okra, geitenvlees, cassave, granen en gierst. De gerechten zijn vrij pittig dankzij cayenne- en chilipeper.
Samuka Kenneh is de eigenaar en chef van dit restaurant in Oud-West. Hij komt uit Sierra Leone en heeft gewerkt in verschillende sterrenzaken. In zijn zaak kun je voor The Full West African Experience gaan of à la carte eten. Wat dacht je van een gegrilde zeebaars met een pittige pinda-groentenstoofpotje of een kreeft met bieslook en chili-olie? Houd je het liever vegan, dan is er ook een vegan tasting menu voor je.
3. Antilliaans restaurant Mondi, Aletta Jacobslaan 7
Mondi is het restaurant van het Corendon Hotel in Nieuw-West. Officieel beperkt de chef zich niet tot de Antilliaanse cuisine, maar kun je er terecht voor gerechten uit vrijwel het gehele Caribisch gebied. Een kennis met roots op Curaçao tipte Mondi echter als dé plek voor Antilliaans lekkers.
De Antilliaanse keuken is beïnvloed door Afrika, Europa en Zuid-Amerika. Chefs koken graag met verse groenten en fruit en stoven er flink op los. Laat die sopa van pompoen en pittige gehaktballetjes maar komen. Bestel kaasbolletjes of pasteitjes met vlees of tonijn en sluit af met een gegrilde ananas gevuld met karamel, vanille-ijs en chocoladecrème.
Zodra je bij Mondi binnenloopt, vergeet je subiet de grijze buitenwereld. Wanden behangen met tropische bloemen en paradijsvogels, een larger than life flamingo en een stortvloed van varens en bananenplanten staan daar garant voor. Geloof me: Mondi voelt als een feestje.
4. Oeigoers restaurant Tarim, Aalsmeerweg 34H
De Oeigoeren zijn van oorsprong Turks en spreken een aan het Turks verwante taal. Het verklaart dat de Oeigoerse keuken zowel Chinese als Turkse invloeden heeft. Zo ook bij Tarim, dat net iets buiten Oud-West zit.
Op de menukaart staat flink wat vlees, zoals kebab van kalf. Ook zijn er zijn veel dumplings en noedels, inclusief handgemaakte. Typisch Oeigoers is de special beef naan, een soort pizza met rundvlees en ui. Hoe dat smaakt, lees je hier. We vertellen je eveneens hoe de hand pulled noedels met rundvlees waren.
5. Perzisch restaurant Persian Parsa, De Clercqstraat 2
Binnen zit je net zo knus als in een skihut en je eet er gerechten die zo uit een sprookje lijken te komen. De kok goochelt namelijk met saffraan, oranjebloesem, gedroogde rozenknoppen en andere feeërieke ingrediënten. Verder strooit hij met groenten, kruiden, noten en vruchten (pruimen, granaatappels, abrikozen).
De kip met rijst en rode besjes bovenop (zereshk polo) is een aanrader. Net als het vegetarische gerecht van aubergine, uien en munt met een tomaat-komkommersalade en rijst (kashkebademjan).
Wat je ook bestelt bij deze zaak in Oud-West, zorg dat je ruimte overhoudt voor het dessert. Vooral de vele soorten ijs vallen op, zoals ijs met saffraan en pistaches. Reken op een flinke coupe met ijs dat niet ijskoud (en knetterhard) is, maar licht gesmolten aan tafel komt. Het ijs is ‘plakkeriger’ dan ‘gewoon’ ijs en lang niet zo zoet als bijvoorbeeld Italiaans ijs. Lekker!
6. Afghaans restaurant Masie, Tussen Meer 331
Masie is een van de weinige Afghaanse restaurants in Nederland. Deze zaak zit in Nieuw-West, en wordt zowel aangeprezen door Nederlanders met Afghaanse roots als Foodblogger Mooncake uit West. De Afghaanse keuken is een mix van invloeden uit Perzië, India en Centraal-Azië. Door de vele kruiden en specerijen is het eten rijk van smaak. Vaak proef je gember, komijn, kurkuma of koriander. Tomaten, peulvruchten en rijst zijn ook populair.
Start met traditionele Afghaanse kippensoep met aromatische kruiden of bladerdeeghapjes met groenten. Stoom door met een van de authentieke rijstgerechten, zoals die met lamsschenkel, rozijnen en wortels. Of kies voor de stoofpot van kip, linzen en gedroogde pruimen. De derde gang zou gulab jamun kunnen zijn, in een zoete suikersiroop gedrenkte gefrituurde deegballetjes met een rozensmaak.
