Aden’s heeft taartjes, croissants én chocolade met eetbare bloempjes

Aden's Viennoiserie. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Aan de Burgemeester de Vlugtlaan is een smakelijk rijtje ontstaan. Een van de nieuwkomers is Aden’s Viennoiserie, een bakkerswinkel die zeven dagen per week open is en een terras heeft.

Binnenkort landt er een nieuwe lunchroom op de Burgemeester de Vlugtlaan. De buren zijn al iets langer in bedrijf. Bij Het IJsatelier huppelen kinderen de deur uit met hoorntjes ijs. Rechts van de ijssalon zit Het Koffieatelier, links zit een andere nieuwkomer: Aden’s Viennoiserie op nummer 198. Net als de andere zaken heeft ook deze bakkerswinkel een terras voor de deur. Met al die zon die eraan zit te komen wordt het vast een levendige boel in dit deel van Nieuw-West.

Pavlova met aardbei
Ik hoopte bij Aden’s een Pavlova te scoren, een taartje van meringue, (slag)room en fruit. Op Instagram had ik gezien dat deze bakkerij deze taartjes verkoopt met aardbei, en laat ik daar nou net hartstikke dol op zijn. Blijkbaar was ik niet de eerste die zich liet verleiden door sociale media.

Hart voor de zaak
“Normaalgesproken hebben we nog zat keuze rond 13.00 of 14.00 uur. Maar vanochtend stond het hier al helemaal vol en vloog het lekkers de deur uit. Ik denk dat ze ons via Insta hadden gevonden”, zegt een allervriendelijkst meisje dat duidelijk hart voor de zaak heeft.

Viooltjes
“Er zijn nog wel chocoladebroodjes. Of misschien wilt u een gebakje met passievrucht? Wacht, ik kijk nog even in de keuken.” Even later komt ze terug met chocoladereepjes in allerlei kleuren en smaken, plus bloemen erop. “Mooi hè, die paarse bloempjes zijn viooltjes. Je kunt alle bloemen eten.” Wat een leuk idee! Ideaal om cadeau te geven. Ze knikt: “We hebben ook speciale cadeauverpakkingen.”

Chocola van Aden’s. (Foto Patricia Jacob)

Croissants
Omdat de schappen en vitrines vrij leeg zijn, ben ik benieuwd wat er zoal de deur uit is gevlogen. Als ik het haar vraag, hoeft ze geen moment na te denken. “De croissants! We hebben ze niet alleen met kaneel, tahini, hazelnoot of pistaches, maar ook met kalkoen.”

Marie Antoinette
Dat dit bladerdeegaanbod zo breed is, kun je afleiden uit de slogan op de deur: ‘Layers of gold, moments of joy.’ Maar natuurlijk in de eerste plaats uit de bedrijfsnaam met ‘viennoiserie’ erin. Dit Franse woord staat voor zoete broodjes (brioches, rozijnenbroodjes), luxe broodjes en croissants. Viennois betekent ‘Weens, uit Wenen’. Sommigen vermoeden dat de croissant (die in Wenen is uitgevonden) het uitgangspunt is geweest bij het maken van deze zoete baksels. Het schijnt dat koningin Marie Antoinette de viennoiserie in Frankrijk heeft geïntroduceerd. Zij was namelijk in Wenen geboren.

Pain au chocolat
Bij Aden’s kun je je croissant-variant op een van de zitjes in de zaak eten, of op het terras, eventueel met een koffie erbij. Ik neem een chocoladebroodje mee. Het meisjes verpakt ‘m in een miniatuur ‘koffertje’ van papier. Thuis neem ik de proef op de som: véél dunne laagjes, een streep chocolade. Het geheel lijkt iets minder vet dan de Franse pains au chocolat die je bij ons in West vindt. Benieuwd naar de rest van Aden’s assortiment!

Foto: Aden’s Viennoiserie

 

DeWestkrant