Bakkerij Dough: sandwiches, koek en taart van een ‘hungry creative’

Rollo Mason bij Dough, zijn bakkerij met broodjeszaak. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Bij Dough in het Westerpark draait Rollo Mason zijn hand niet om voor sandwiches met Italiaanse buikspekrollade of ‘een halve moestuin’ erop. Wil je Harry Potters lievelingsdessert proeven, dan zit je er ook goed.

Dough voelt als een geheim. De bakkerij met broodjeszaak zit aan de Pazzanistraat 3, achter RadioRadio in het Westerpark. Vanaf het terras van Dough heb je zicht op het terras van De Bakkerswinkel en kijk je uit op de Haarlemmertrekvaart. Sinds Rollo Mason eind juni Dough opende, is de stek een begrip onder cool Amsterdam geworden. Gek is dat niet. De zaak heeft véél te bieden: rijkelijk belegde sandwiches op brood uit eigen oven, verleidelijk zoet, mellow tunes op de achtergrond.

Hungry creative
Dough is van woensdag tot en met zondag open. Rollo kneedt er dan op los en bakt taarten, kaneelbroodjes, koekjes en (melk)brood. De Engelse eigenaar profileert zichzelf op LinkedIn als ‘hungry creative’. Voordat hij zijn zaak opende, was hij componist en producer. Daarvoor werkte hij jarenlang in de gastronomie, onder meer als head chef van een restaurant met Bib Gourmand, een Michelin-onderscheiding voor zaken met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

(Afhaal)sandwiches
Als wij er rond lunchtijd komen, heeft hij het beredruk en rent hij zich de benen uit het lijf. Als een speer gaat hij van zijn kleine keuken/bakkerij tot aan de meest afgelegen tafel: de picknicktafel bij het water – een superplek. In zijn eentje maakt hij cappucino’s en flat whites en belegt hij als een dolle. Zijn sandwiches zijn in trek. Je kunt ze afhalen dan wel eten op zijn terras.

Pastrami en porchetta
De Reubenish is de duurste van de sandwiches (13 euro) en pronkt met gerookte pastrami, Zwitserse kaas en zuurkool. Langzaam gekookte wortels, feta, bietenjam en chilipesto vind je op de Get Those Minerals, terwijl de Cubanot Italiaanse buikspekrollade (porchetta), kaas en mosterdmayo in de strijd gooit.

Treacle tart
Behalve sandwiches zijn er ook flatbreads, zoals met mortadella, knoflook en burrata of met ansjovis, chili en bieslook. Van de zoetigheden valt vooral de treacle tart me op; wat is dát? Een taart van zanddeeg met een dikke laag van vers broodkruim, citroenrasp en golden syrup daarop! De ‘strooptaart’ blijkt een Engelse klassieker te zijn (en Harry Potters favoriete dessert).

Pecan pie
Zoals je je misschien wel kunt voorstellen, is de taart ((3 euro per punt) lekker zoet en sijpelt de ‘pannenkoekstroop’ er aan alle kanten vanaf. De volgende keer maar eens checken of zijn andere taart, de pecan pie, ook zo goed is. Vergeleken met de taart is mijn sandwich een stuk braver – lees: verantwoorder.

Halve moestuin
Ik deel namelijk ook een Green Fella: een sandwich met gegrilde charred tenderstem (een soort broccoli), spinaziehummus, geroosterde sesamzaadjes, citroen en burrata (12 euro). Alsof er een halve moestuin op mijn broodjes zit! Dit knapperige groen is ronduit onweerstaanbaar in combinatie met de romige hummus en boterzachte burrata. Een memorabel adres!

Dough (Foto Patricia Jacob)