Boekenkast moet weg uit tunnel

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

De boekenkast in het tunneltje tussen de Zaanstraat en het Westerpark moet daar weg. De kast is al twee keer in brand gestoken, wat volgens stadsdeel West heeft geleid tot onveilige situaties en schade aan de tegels van de tunnel. 

De gebiedsmakelaar van het stadsdeel roept de beheerders op om mee te denken over een andere locatie, waar beter toezicht mogelijk is. Zoals bij veel weggeefkasten gaat het hier om een spontaan initiatief van buurtbewoners. 

De boekenkast werd eind januari voor het eerst verwoest door vuur. Buurtbewoners lieten zich niet ontmoedigen, en zorgden voor een nieuw exemplaar. Maar ook die viel ten prooi aan brandstichting.

Een derde boekenkast staat nu in de tunnel, met een open brief aan de verwoesters die het advies krijgen om bepaalde boeken te lezen over het leren van empathie en de gevolgen van groepsdruk.  

“Het maakte me blij om elke dag langs te lopen en onze buren te zien zoeken naar een mooi stuk literatuur”, schrijft een buurtbewoner. “Je vond het niet leuk, dus je hebt het vernietigd. Je hebt me veel pijn gedaan.”

DeWestkrant