Zonaanbidders en zwemmers moeten inschikken voor zwaluw

Het Stenen Hoofd, met links het tijdelijke hek om de oeverzwaluw te beschermen. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Het Stenen Hoofd is een van de laatste rafelranden in West. Een fijne plek om de hond uit te laten, te zonnen, te zwemmen (ook al mag dat hier officieel niet) of simpelweg uit te kijken over het water. Je kunt neerzijgen bij pop-up strandtent Paaseiland. Duitsers noemen zo’n plek graag Geheimtipp.

Maar de oude pier in het IJ heeft ook de interesse gewekt van de oeverzwaluw. Deze redelijk zeldzame vogels zijn gaan broeden in een van de wanden. Opeens zijn er hekken verschenen, want de oeverzwaluw is beschermd en moet ongestoord kunnen nestelen.

Zonaanbidders en zwemmers moeten nu andere plekken zoeken op Het Stenen Hoofd. Ook Paaseiland moest inschikken en het terras aan de waterkant verkleinen. Het gaat om een tijdelijke maatregel. In het najaar vertrekken de vogels weer richting Afrika. 

Een ander stukje kade bij Paaseiland is ook al afgezet met hekken. Voor de oeverzwaluw? Nee, het gaat om een ‘herstelzone’ voor zandwolfsmelk. Deze zeldzame en beschermde plant blijkt eveneens te floreren op Het Stenen Hoofd. 

Foto Richard Mooyman