Busje rijdt gebouw Telegraaf binnen

Foto politie Amsterdam
Hoogstins2024

Een onbekende is in de nacht van maandag op dinsdag met een busje het gebouw van De Telegraaf binnengereden. In het pand van de uitgeverij aan de Basisweg ontstond brand. Er vielen geen gewonden. De dader is vermoedelijk in een donkere Audi gevlucht richting A10, aldus de politie. De vluchtauto is inmiddels uitgebrand aangetroffen in Noord. 

Hoofdredacteur Paul Jansen gaat uit van een ‘aanslag’. Rond vier uur werd de Volkswagen Caddy twee keer tegen de glazen pui gereden. De bestuurder heeft de auto daarna in brand gestoken. Er ontstonden vlammen met een hoogte tot veertien meter. De politie is op zoek naar getuigen en meer informatie. 

Het gaat om een tweede aanval op een uitgeverij vlakbij Sloterdijk in korte tijd. Vorige week werd ’s avonds met een antitankwapen geschoten op het pand van Pijper Media, uitgever van onder meer Panorama. De politie pakte kort daarna een 41-jarige verdachte op, lid van een motorclub. De incidenten houden mogelijk verband met publicaties over georganiseerde criminaliteit.

Premier Rutte noemde de gerichte actie tegen De Telegraaf vanochtend op Twitter ‘een klap in het gezicht van de vrije pers en de Nederlandse democratie’. Waarnemend burgemeester Van Aartsen heeft in overleg met politie en justitie besloten tot tijdelijk cameratoezicht en andere maatregelen bij redacties die geregeld publiceren over georganiseerde criminaliteit.