Cel en tbs voor schieten in Rivierenbuurt en Bos en Lommer

Onderzoek na de schietpartij op 3 april 2022 in Bos en Lommer. (Foto De Westkrant)
Hoogstins2024

Een 19-jarige man is veroordeeld tot 9 jaar cel en tbs met dwangverpleging omdat hij in maart vorig jaar in de Rivierenbuurt een 21-jarige man doodschoot. Hij is ook schuldig aan poging tot doodslag door te schieten vanuit een sportschool op het Bos en Lommerplein anderhalve week later, aldus de uitspraak van de rechtbank. 

Op 23 maart 2022 nam een onbekende persoon contact op met de 19-jarige man. Er zou een conflict zijn op een plein in de Rivierenbuurt en de 19-jarige man werd gevraagd te bemiddelen. Hij trok zijn vuurwapen en schoot meermaals. Het 21-jarige slachtoffer werd toevallig geraakt en overleed aan zijn verwondingen. Door zo te schieten maakte de 19-jarige man zich volgens de rechtbank schuldig aan doodslag en poging tot doodslag van elf andere, veelal jonge, personen op het plein.

Schieten in Bos en Lommer
Op 3 april 2022 nam de 19-jarige man hetzelfde wapen mee naar een sportschool op het Bos en Lommerplein. Vanaf de eerste verdieping schoot hij naar buiten terwijl hij wist dat er meerdere jongens op de stoep stonden, aldus de uitspraak. Even later schoot hij op straat gericht op twee personen waarbij hij één ervan in zijn schouder raakte. Hij dwong iemand onder dreiging van een vuurwapen zijn bromfiets af te geven en reed weg. De aanleiding zou zijn geweest een conflict rond een verduisterde motorscooter. 

Antisociale persoonlijkheidsstoornis
Uit het observatierapport van een forensisch centrum blijkt dat de 19-jarige man zwakbegaafd is, een antisociale persoonlijkheidsstoornis heeft en ADHD. De rechtbank neemt het advies over hem enkele daden verminderd toe te rekenen. Ook neemt de rechtbank het advies over om tbs op te leggen. Naast tbs met dwangverpleging rechtvaardigt de ernst van zijn daden volgens de rechtbank een gevangenisstraf van 9 jaar.

DeWestkrant