Ruigoord rouwt: ‘burgemeester’ Rudolph Stokvis (88) overleden

Foto Facebook
Hoogstins2024

De ‘burgemeester van Ruigoord’ werd hij genoemd door dichter Simon Vinkenoog. Op 88-jarige leeftijd is op 8 augustus Rudolph Stokvis overleden. Hij speelde een belangrijke rol binnen de gemeenschap van Ruigoord, het kunstenaarsdorp in het Westelijk Havengebied dat nu 50 jaar bestaat als culturele vrijhaven.

Zijn toewijding, visie en inzet maakten Stokvis een essentiële steunpilaar voor de bloei en het behoud van deze artistieke oase, zo stelt Ruigoord op Facebook. Het dorp organiseerde al vanaf de jaren zeventig feesten en festivals, waar bezoekers van heinde en verre op afkwamen.

Dit leidde tot het bekende festival Landjuweel, waar kunstenaars, muzikanten en gelijkgestemde zielen samenkomen om te creëren en te vieren. “In de loop der jaren is er een netwerk opgebouwd van reizigers, kunstenaars, communes, kraakpanden en kunstenaarsgroepen in heel Europa en ver daarbuiten. Die ontmoeten elkaar met volle maan in juli of augustus op het Landjuweel.”

Stokvis wordt een cruciale speler genoemd in het behoud van Ruigoord als culturele vrijplaats binnen de oprukkende haven. “Met vastberadenheid en diplomatie streed hij tegen stedelijke ontwikkelingsplannen die het voortbestaan van Ruigoord bedreigden.”

Stokvis was een ‘mentor en inspirator’ voor velen in de gemeenschap. “Hij deelde zijn kennis, wijsheid en ervaring met jonge kunstenaars en nieuwkomers, en hij moedigde hen aan om hun eigen creatieve pad te volgen.”

Op 27 juli, tijdens de viering van 50 jaar Ruigoord, ontving Stokvis nog de heldenpenning van de gemeente Amsterdam voor zijn tomeloze inzet voor Ruigoord en de Ruigoordse gemeenschap.