Creatief met textiel op nieuw festival en 8 andere plekken in de buurt

Foto: Knits and Notes
Hoogstins2024

Handwerken is hotter dan hot. Op het kersverse festival Knits and Now kun je samen deinen op live-beats én de mooiste stoffen en breisels maken.

Voor feestgangers is Knits and Notes een klinkende naam. Deze community organiseert al ruim een jaar events waarbij ze muziek en textile crafts (handwerk) mixen. Je kunt ze bijvoorbeeld kennen van Knitting at the Cinema. Eind 2023 organiseerde Knits and Notes een event in Paradiso dat rap uitverkocht was.

Nieuw festival
Op 23 juni organiseren ze hun grootste ‘live crafts and music event’ tot nu toe: het splinternieuwe festival Knits and Now. Dit event vindt plaats in Der Hintergarten aan de Overschiestraat 188 in Nieuw-West. Voor dit spektakel heeft de community de handen ineengeslagen met Naaicafé De Steek in Westerpark.

Voorproefje 3 juni
Tijdens het festival kun je meedoen aan  ‘creatieve acts’: weven, natuurlijk verven, zeefdrukken, breien, kleding repareren. Vanzelfsprekend is er muziek, met een line-up van ‘opkomende dj’s en muzikanten’. Wie alvast een voorproefje wil kan op maandag 3 juni vanaf 16.00 uur naar een ‘pre-event’ bij naaicafé De Steek. Je kunt dan ervaren waarom ‘textile crafting en muziek zo verbindend werkt’.

Creatief met textiel
Dat Knits and Notes hun eerste festival organiseert in ons deel van stad is logisch: wij in (Nieuw-)West zijn behoorlijk creatief met textiel. Als bewijs hieronder een paar voorbeelden.

De Hallen, Hannie Dankbaarpassage (1)
Op zaterdag 15 juni vindt het Grote Speel, Ruil en Recycle Festival plaats in De Hallen in Oud-West. Deze keer draait dit event om speelgoed en kinderkleding. Bij het reparatiestation Kleding en Knuffels Maken kun jij of je kind leren om een oude broek te transformeren in een tas of van een lievelingstrui een knuffel te maken.

Doe-het-zelf-diva’s, Van Hogendorpstraat 88HS (2)
Bij deze professionele naaischool in Westerpark kan iedereen op eigen tempo en niveau alle vaardigheden van het naaien leren. Behalve naaicursussen voor beginners en gevorderden zijn er workshops van vier uur waarbij je je verdiept in een bepaalde naaitechniek. Kinderen zijn ook welkom. Ze kunnen bijvoorbeeld leren om hun eigen gymtas te maken.

Guave, Der Kinderenstraat 44 (3)
Batik is een eeuwenoude Javaanse techniek om motieven op stoffen aan te brengen. Het Amsterdamse merk Guave verwerkt deze fraaie stoffen in moderne kleding. Alle batikstoffen worden ‘op eerlijke en traditionele wijze’ gemaakt in Indonesië, zodat het ambacht behouden blijft. De kleding wordt vervolgens gemaakt in Guave’s atelier bij broedplaats Lola Luid in Nieuw-West. Op afspraak kun je dit atelier bezoeken om inspiratie op te doen en een twist te geven aan je eigen batikkleding.

Meneer Howard & Co, Willem de Zwijgerlaan 153 (4)
Elke maandag is er van 14.00 tot 16.00 uur gratis naailes bij deze buurtkamer in De Baarsjes. Coupeuse Sasha brengt je de kneepjes van het naaien bij en helpt je om zelf kleding te repareren.

Repair Café, West en Nieuw-West (5)
In onder meer Oud-West en Westerpark en Osdorp kun je onder meer speelgoed, elektrische apparaten en kleding laten repareren door vrijwilligers of van hen leren hoe je dat voortaan zelf kan doen. Ideaal om spullen een tweede kans te geven.

Roua Atelier, Burgemeester de Vlugtlaan 125 (6)
Bij dit atelier in Nieuw-West kun je leren om textiel te verven met natuurlijke en ecologische verfstoffen. De variatie in workshops is groot. Zo ga je tijdens een workshop shibori, een Japanse verftechniek om patronen te maken, aan de slag met het kleurpigment dat ook voor spijkerbroeken wordt gebruikt: natuurlijke indigo.

Twee Jongens, Gibraltarstraat 74H (7)
Deze zeefdrukkerij in Bos en Lommer onderscheidt zich in duurzaamheid van andere zeefdrukkers door het gebruik van inkt op waterbasis en door uitsluitend te zeefdrukken op textiel van duurzame merken en op vintagekleding. Grote én kleine oplages mogelijk. Breng gerust je tweedehands kleding langs om te laten bedrukken met een eigen ontwerp.

Naaicafé De Steek, Van der Hoopstraat 70HS (8)
Last but not least, de mede-organisator van festival Knits & Now op 23 juni. Deze pionier op het gebied van textile crafts heeft behalve naailessen op uiteenlopende niveaus ook diverse workshops rond textiel en handwerken: breien en haken, borduren, quilten, weven, macramé. Er zijn ook seizoensgebonden lessen. In de zomer kun je onder meer leren om een bikini of badpak te maken of lingerie te creëren.

Foto: Knits and Notes
DeWestkrant