De lekkerste dadel van Amsterdam

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins

Lekker zoet, maar zonder de calorieën. En Patricia Jacob weet natuurlijk meteen het beste adresje.

Mijn Marokkaanse vriendin Sakina ontbijt met dadels en melk. ‘Ik heb dadels nodig om wakker te worden. Ze geven me energie.’ Dat komt vast door de suikers die erin zitten, geen geraffineerde zoals in snoepjes, maar natuurlijke suikers.

Ik zet de dadel liever later op de dag in, bijvoorbeeld als tussendoortje. Dadels vullen als een tierelier, maar bulken niet van de calorieën – ideaal in schransmaand december.

Van alle dadels ter wereld is de Medjoul de meest prestigieuze. Medjoul-dadels hangen aan dadelpalmen in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika. Ze zijn vleziger en zachter dan andere dadels en zijn zoet als honing.

Voor Amsterdams lekkerste Medjoul-dadel moet je bij een ultravriendelijke Turkse zaak in West zijn, Groenten- en Fruitspecialist Overtoom. Ze kosten daar zo’n 45 eurocent per stuk en liggen links op de toonbank, boven de vitrine met gevulde paprika’s, kikkererwtensalade en dadelcrème. Dit smeersel van feta, roomkaas, rode peper en dadel doet het goed op het Libanese brood dat rechts in de winkel ligt.