Doe mee aan een Keti Koti tijdens herdenkingsjaar slavernijverleden – Column Fenna Ulichki, voorzitter stadsdeel West

Afgelopen week was ik bij de Groene Kans in Bos en Lommer. Een project waarbij vrijwilligers voedsel ophalen van verschillende voedselpunten en dit vervolgens uitdelen aan bewoners die een extraatje nodig hebben. Ik dacht een gewoon werkbezoek te brengen. Maar dat was het zeker niet. Ik werd namelijk uitgenodigd om samen met de vrijwilligers deel te nemen aan een ritueel in het teken van ons slavernijverleden. 

Op de grond was met peulvruchten en bonen de aarde en windrichtingen afgebeeld. Noord voor voorouders, West voor de gevallen strijders, Zuid stond voor het heden en Oost voor de toekomst. Er was ook een tafel vol met peulvruchten, bonen, bloemen, kaarsjes en zoet. Alle aanwezigen werden uitgenodigd gul te pakken en de cirkel te voeden. Moeder aarde te voeden, als het ware.

Kick off 
Dit ritueel werd afgesloten door een dame die een gebed deed voor haar voorouders. “Voor de suiker zijn jullie ontvoerd, voor de suiker zijn jullie misbruikt en onteerd, voor de suiker zijn jullie vermoord. Ik hoop,” zei ze, “dat jullie het kind zien in mij, een kind van jullie.” Het was een indringend en bijzonder moment. Dit moeten mensen weten, dacht ik. Dit is de reden waarom wij een kick off hebben georganiseerd, afgelopen donderdag. Om initiatieven zichtbaar te maken, een podium te geven en te verbinden in kracht en liefde.

Vrijheid 
Not everything that is faced can be changed, but nothing can be changed until it is faced, schreef auteur en held James Baldwin. Deze maand staat in teken van Keti Koti. Met in West veel activiteiten. Gericht op het gegeven dat het 150 jaar geleden is dat slavernij in Suriname en het Caribisch gebied werkelijk afgelopen was. Dat lijkt lang geleden, maar ons slavernijverleden werkt door tot de dag van vandaag. Laten we deze maand gebruiken om samen te kijken en zien. Laten we de tijd gebruiken om onze gezamenlijke geschiedenis onder ogen te zien. Laten we samen onze vrijheid vieren. Ik wens u een mooie Keti Koti maand. U bent van harte welkom om mee te doen. Dat kan bijvoorbeeld aan een Keti Kotitafel of door een bezoek brengen aan Keti Koti Westerpark of aan andere activiteiten in West? Komt u ook? Meer weten? Kijk dan op:

www.kinderherdenking-slavernijeducatie.nl/
www.facebook.com/comite30juni1juli
www.facebook.com/KetiKotiWesterpark
www.ketikotitafel.nl