Gnoccheria in Kinkerstraat wil stad veroveren met aardappelpasta

Giovanni en Marco (met pan) van de Gnoccheria. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Marco en Giovanni ontdekten een gat in het culinaire aanbod van Amsterdam. Ze sprongen erin en openden in de Kinkerstraat een speciaalzaak in gnocchi (spreek uit ‘njokki’), ovale balletjes van aardappel en meel.

Als ik binnenkom, trakteren Marco en Giovanni me direct op een Italiaans kooklesje. “Weet je wat chicche is?” Ik schud mijn hoofd en Marco haalt twee bakken tevoorschijn. “Dit ken je: gnocchi. Chicche is same same, but with a different shape.” De balletjes van de gnocchi zijn ovaal, de hompjes van de chicche zijn ronder en kleiner. Allebei bestaan ze uit aardappel en meel. Weer wat geleerd.

High five
Bij hun Gnoccheria kun je zowel gnocchi als chicche bestellen. Een alternatief voor traditioneel fastfood, noemen ze deze aardappelpasta. Giovanni: “In Amsterdam kun je vrijwel alle Italiaanse gerechten kopen, maar gnocchi was er nog niet.” Ik ontmoet de mannen op woensdag 11 juni. Ze zijn dan twee dagen open, en kunnen dat zelf bijna niet geloven. “Onze eerste eigen zaak. In Amsterdam! Yes, we did it. High five!”

Als familie
Giovanni komt uit Treviso, Marco uit Napels. De vrienden kennen elkaar al een eeuwigheid en beschouwen elkaar als familie. Ze hebben elkaar leren kennen in de horeca, vertrokken naar Europe en kwamen terecht in Amsterdam. Marco: “We love it here. In deze stad heb je alles en is alles mogelijk.” Ook handig, volgens Giovanni: “Hier hoef je niet per se Nederlands te kunnen spreken om te kunnen werken. In Duitsland ligt dat anders.”

Italiaanse bitterballen
Elke zin die ze uitspreken, klinkt als een liedje. Om heel vrolijk van te worden. Marco leidt me door hun aanbod van starters. “Alles komt uit de frituur. Onze mozzarelline impanate lijken op bitterballen. Krokant aan de buitenkant, zachte kaas binnenin.”
Verder zijn er hapjes met courgettebloemen, polenta, bloemkool en aubergine.

Sauzen
Als hoofdmaaltijd is er keuze tussen – je raadt het al – gnocchi en chicche met verschillende toppings en sauzen. De voordeligste saus bestaat uit tomaat en basilicum (10,50 euro), red pesto (zongedroogde tomaten, amandelen, olijfolie) is iets duurder en de bolognesesaus is met 18 euro het duurst. Behalve een losse maaltijd kun je ook combi’s met een starter of een dessert bestellen.

Desserts
“Ik heb alle desserts gemaakt”, glundert Giovanni. Een officiële koksopleiding heeft hij niet; hij heeft zichzelf leren koken. Cannoli, tiramisu, torta al limone en – mijn favoriet – torta della nonna. Een klein, maar fijn aanbod.

Voldaan gevoel
Bepakt en bezakt ga ik naar huis. Bij de supermarkt had ik al ingrediënten voor een salade ingeslagen. Voor de lunch is alleen gnocchi of chicche voor de meeste mensen genoeg. Maar voor het avondeten heb ik er liever nog iets bij: iets groens. Na enkele minuten is het aanvallen geblazen. We delen zowel gnocchi als chicche: comfort food, de balletjes geven subiet een voldaan gevoel.

Torta della nonna
De bolognesesaus die erbij zit is vrij stevig door het vele gehakt erin. Mijn mega groene salade – rucola, groene asperges, gegrilde paprika, pijnboompitten – brengt de maaltijd net wat meer in balans. Espresso met torta della nonna, grootmoeders custard pie, na. Fluweelzachte vla, poedersuiker erover. Si! Mijn avond kan niet meer stuk.

DeWestkrant