GroenLinks grootste in Amsterdam, Partij voor de Dieren passeert D66 en VVD

Stembureau in De Hallen. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins

In Amsterdam blijft GroenLinks de grootste partij, gevolgd door de Partij van de Arbeid en Partij voor de Dieren. Landelijk winnaar BoerBurgerBeweging (BBB) behaalt in Amsterdam een zevende plek met ruim vijf procent van de stemmen.

Dit is de stand donderdag op basis van ruim 95 procent van de uitgebrachte stemmen. Woensdag is gestemd voor Provinciale Staten, en indirect voor de Eerste Kamer. BBB is landelijk volgens prognoses de grootste geworden. Alle partijen in het kabinet -VVD, D66, CDA en Christen-Unie- incasseerden verlies, het CDA het meeste. 

GroenLinks wist in Amsterdam met 18,2% van de stemmen minder kiezers te trekken dan vier jaar geleden, maar eindigt hier toch als grootste. De PvdA trok juist meer stemmers en komt met 15,4% op een tweede plaats. 

De Partij voor de Dieren blijft doorgroeien en is nu met 11,7% de derde partij van de stad. Als deze uitslag definitief wordt, dan passeert de Partij voor de Dieren in Amsterdam D66 (9,9%) en VVD (9,1%). 

VOLT krijgt 7,7% van de stemmen. Daarna komen BBB (5,2%), SP (3,8%) en JA21 (3,2%). DENK haalt 3,0% en PVV 2,8%. Forum voor Democratie verliest aanzienlijk en komt op 2,6%. CDA komt uit op 1,6%, 50PLUS en ChristenUnie allebei op 1,4%.