De kracht van lezen – Column Fenna Ulichki, voorzitter stadsdeel West

  Als het kan, ga lezen. Pak een boek, en dompel u zelf onder in een andere wereld. Verplaats u in de ander en wandel door een wereld die u nog niet kent. Het geeft nieuwe ruimte en verwondering. Verwonder u. Of het nu gaat om de schoonheid van een gedicht, levensverhaal, historische roman of wat anders. De Boekenweek kan een mooie aanleiding zijn.

  Dat verwonderen deed ik afgelopen vrijdag bij de presentatie van het project ‘Schrijven naar de Toekomst’ in het Delamar Theater in West. Schrijven naar de toekomst is een brievenproject in Bos en Lommer, ontstaan tijdens Corona. 56 buurtbewoners schreven honderden brieven naar elkaar over hun leven in de wijk. Een aantal bewoners droeg ook voor uit eigen werk. Woorden leven én vertellen over twijfels, zorgen, maar ook over vreugde en alledaagse beslommeringen. Het is gebundeld te lezen op https://schrijvennaardetoekomst.nl/briefwisselingen/. Ik ga dat zeker doen en ik nodig u uit om dat ook te gaan lezen.

  Kracht van taal
  De waarde van het project bleek zoveel groter dan we in eerste instantie hadden gedacht. ‘Schrijven naar de Toekomst’ leidde naast de briefwisselingen ook tot ontmoetingen tussen buurtbewoners. Mensen die daarmee meer inzicht kregen in elkaars leven. Van de bovenbuurman of de bewoonster een paar straten verderop. ‘Een brief schrijven aan een ander is een brief schrijven aan jezelf’, zegt het project. Ik vind dat mooi. Niet een mening in 140 tekens, maar verken je geest, ga rustig zitten en je woorden overdenken, wegen en opschrijven. Dat zouden we meer met elkaar moeten doen en delen.

  Podium voor onvertelde verhalen
  Stadsdeel West zet zich in op verbinding tussen bewoners. Onder andere via kunst en cultuur en ons programma Woorden van West. Een project dat als doel heeft om literatuur in stadsdeel West toegankelijker te maken en onvertelde verhalen via woordkunst een podium te geven. Aanbod en verhalen waarvan duidelijk werd dat ze onvoldoende binnen de bestaande culturele subsidieregelingen werden ondersteund, maar daarom niet minder belangrijk zijn. 

  Ik ben trots op de makers, de verbindingen en het creatieve talent van stadsdeel West. Ga de bundel vooral lezen. Sowieso is de website waarop dit te vinden is, heel interessant: https://schrijvennaardetoekomst.nl. Ik wens u veel leesplezier!