Meer bomen kunnen blijven staan op de Da Costakade door een nieuwe methode van kadeherstel. Dat concludeert stadsdeel West nadat bewoners hierop hadden aangedrongen. De methode van Kade2.020 kan worden gebruikt voor het deel tussen de Potgieterstraat en Kinkerstraat.
In het oorspronkelijke plan moesten hier alle bomen gekapt en de woonboten jarenlang weg. Met de innovatieve bouwmethode is het mogelijk om minimaal vijftien bomen op hun plek te laten staan tijdens de werkzaamheden, aldus het stadsdeel.
Wel moeten maximaal drie bomen worden gekapt die te dicht op de kade staan. Verder moeten twee andere bomen gekapt omdat ze in slechte conditie zijn. Ook kunnen acht bomen ergens anders worden geplant, volgens het stadsdeel. Voordelen zijn er ook voor bewoners van woonboten: die kunnen binnen de gracht tijdelijk worden verplaatst, in plaats van dat zij jarenlang weg moeten naar een andere plek in West.
Dagelijks bestuurder Ester Fabriek van West kondigde de verkenning naar deze alternatieve mogelijkheid van kadeherstel aan in februari. Wel tekende Fabriek aan dat niet het stadsdeel, maar de centrale stad beslist over kadeherstel. Een woordvoerder van West noemt het ‘zeer waarschijnlijk’ dat de centrale stad de boombesparende bouwmethode nu gaat gebruiken tussen de Potgieterstraat en Kinkerstraat. Op dit stuk kade valt de methode volgens de woordvoerder duurder uit, op andere delen kunnen de kosten juist lager zijn.
Voor het deel van de Da Costakade tussen de Kinkerstraat en de Jacob van Lennepstraat is het al te laat. Dit stuk wordt al volgens de traditionele methode aangepakt. Daar zijn bomen gekapt en verplaatst en woonboten weggesleept. Op de Da Costakade wordt de komende jaren 1600 meter kademuur vervangen. Er liggen in totaal 73 woonboten en er staan 130 bomen.