IBM-fabriek in Nieuw-West wordt high tech groentenkwekerij

(foto: Plantlab)
Hoogstins2024

In de voormalige IBM-typemachinefabriek aan de Johan Huizingalaan -tegenwoordig B. Smart City Hub- komt een inpandige tuinderij van 15.000 vierkante meter (1,5 hectare, ofwel drie voetbalvelden). In dit PlantLab worden tomaten, komkommer, verse kruiden en sla gekweekt, die vervolgens worden geleverd aan bezorgsuper Picnic en groothandel Van Gelder groente en fruit.

Door de technologie die PlantLab gebruikt, is er geen grond nodig om groente te kweken. Door LED’s krijgen de planten precies het goede licht dat nodig is voor fotosynthese. Door verder temperatuur-  en vochtregulatie op elkaar af te stemmen, is er volgens PlantLab 95 procent minder water nodig voor deze indoor landbouw. Bijkomend voordeel is dat het voedsel dichtbij de stad gekweekt kan worden, en daardoor weinig ‘voedselkilometers’ hoeft te maken.

PlantLab is het grootste bedrijf op het gebied van indoor farming en heeft ook een locatie in Den Bosch en Indianapolis in de VS. Er werken tachtig mensen. Het bedrijf heeft uitbreidingsplannen, onder meer op Curaçao.

PlantLab maakt het naar eigen zeggen mogelijk om in een ruimte met een oppervlakte van slechts twee voetbalvelden genoeg te verbouwen om een stad van honderdduizend inwoners dagelijks van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van tweehonderd gram verse groente te voorzien.