Jachten rijken der aarde straks made in Amsterdam(-West)

Westelijk Havengebied, vestigingsplek voor Feadship. (Foto Feadship)
Hoogstins2024

Het Havenbedrijf Amsterdam gaat proberen meer bouwers van jachten naar het Westelijk Havengebied te halen. Andere jachtbouwers en toeleveranciers hebben belangstelling nu Feadship een werf bouwt aan de Basisweg. Daar zullen vanaf eind 2018 luxueuze superjachten worden gebouwd voor de rijken der aarde.

Feadship bouwt een hal en werf voor jachten met een lengte tot 160 meter, de top van de markt. Superjachten kunnen daar ook een opknapbeurt krijgen. Het gaat om de tweede vestiging van Royal Van Lent op Kaageiland. Met Koninklijke De Vries in Aalsmeer en Makkum vormen de twee bedrijven Feadship, wereldwijd een begrip op het gebied van superjachten.

Aan de Basisweg was eerder deze maand een officiële bijeenkomst ter gelegenheid van de aanleg van de werf. Daar werd duidelijk dat meer jachtbouwers en toeleveranciers overwegen om zich in Amsterdam te vestigen. CEO Koen Overtoom van het havenbedrijf meldde ook dat er een salesmanager in dienst is genomen om meer jachtbedrijven binnen te halen.

In Amsterdam kan Feadship straks langere jachten bouwen dan op de andere locaties. Volgens het bedrijf is er een trend naar nog grotere jachten. Feadship verwacht dat er zo’n 150 nieuwe medewerkers zullen worden aangetrokken, onder wie veel ambachtslieden. Feadship bouwde eerder onder meer het jacht Venus voor Apple-oprichter Steve Jobs, met een geschatte prijs van meer dan 100 miljoen euro.

Artist impression van de nieuwe werf. Illustratie Feadship