Kijken naar de stad als kunstwerk

Collectief SLPLZN plaatst tribunes in Amsterdam-West

Tribune in De Hallen. (Foto Collectief SLPLZN)
Hoogstins2024

Het dagelijks leven in West gadeslaan vanaf een speciale tribune bij een brug, bij de bakker of in De Hallen. Dat kan dankzij een project van Collectief SLPLZN in het kader van Amsterdam 750 jaar. Ook zijn er performances en installaties.

Iedereen kent dat moment dat je eigenlijk langer wilt blijven kijken naar wat zich voor je ogen afspeelt. Maar dat je doorloopt omdat je haast hebt of omdat je het gewoon niet durft om te blijven kijken. “Met speciale tribunes in de stad nodigen we voorbijgangers uit om plaats te nemen en hun blik te laten rusten op de mooie en minder mooie kanten van het dagelijks leven”, vertelt theatermaker Sofie Doeland. “De stad als kunstwerk ervaren, dat is ons cadeau aan de mensen die hier wonen en leven.”

Collectief SLPLZN maakt sinds 2015 community-theater in de openbare ruimte, buurthuizen en theaters. Elke voorstelling, installatie of performance vormt een ontmoetingsplaats voor stadsgenoten met hun eigen verhaal, achtergrond en talent. 

De wachtende mens
Met het project Tribunes in de stad willen de makers de stadse mens in al haar gedaantes onderzoeken. Tot het einde van 2023 kijken ze zo samen met het publiek naar De Wachtende mens. Daarna richt het collectief de blik op De Hoopvolle mens, De Vergeten mens, De Vierende mens en tot slot De Afwezige mens. 

Koptelefoon
“Om De wachtende mens te onderzoeken, zetten we onze tribune bijvoorbeeld neer bij een bushalte, een open brug, de wasserette of de wachtrij bij de bakker”, legt Doeland uit. Ze heeft voor alle bezoekers een koptelefoon paraat. “Met muzikale begeleiding, beleef je het alledaagse wachten op een hele nieuwe en artistieke manier.”

Ongedocumenteerden
“Behalve met tribunes verkennen we alle thema’s ook met performances, voorstellingen en theatrale diners”, zegt Doeland. Zelf werkt ze aan een interactieve installatie waar het onzichtbare wachten centraal staat. “Ik wil onderzoeken hoe het is om als ongedocumenteerde te wachten op de juiste papieren.” 

Dijktheater
Haar installatie is op 8 en 9 december te bezoeken. Voor die tijd gaat ook theatermaker Victor Mentink met het thema wachten aan de slag. Samen met een groep spelers maakt hij beeldende scènes die op zaterdag 18 en 19 november te zien zijn in het Dijktheater aan de Da Costakade. 

Wil je op een tribune zitten of een theatraal diner of performance bijwonen? Dat kan nog op 18, 19 en 26 november en 8, 9, 23, 24 en 31 december op verschillende locaties in West. Sommige tribunes zijn doorlopend te bezoeken, andere tribunes hebben een tijdslot zoals bijvoorbeeld de theatertribune in het Dijktheater. Reserveren kan via de website https://www.desamenleving.nu/tribunes

Tekst: Marijn Ruhaak