De herinrichting van de Witte de Withstraat is op de lange baan geschoven. Pas in de periode 2030-2035 is er mogelijk weer geld voor een groenere en veiligere inrichting. Buurtbewoners dringen daar al op aan sinds het schrappen van de route van tram 7 door de straat in 2017.
Stadsdeel West nam na het verdwijnen van de tram wel tijdelijke maatregelen tegen hardrijders, zoals de plaatsing van hekken en betonblokken. In 2023 zijn de rijbanen waarop auto’s de straat inrijden aangepast. Ook kwamen er meer parkeerplekken voor fietsen en een aantal groenvakken. Maar een ingrijpend ander aanzien kreeg de Witte de Withstraat niet.
Dat gaat dus nog 5 tot 10 jaar duren, zo blijkt uit een brief van dagelijks bestuurder Ester Fabriek. Zij meldt daarin ‘een voor West zeer pijnlijke uitkomst uit het prioriteringsproces’: voor het project Witte de Withstraat is na jaren van voorbereiding de komende periode geen geld beschikbaar. “De reden hiervoor is het ontbreken van een technische noodzaak voor de herinrichting in combinatie met de te grote financiële omvang van het project.”
De staat van de verhardingen in de straat is volgens haar nog goed na de eerdere herinrichting in 2012. Het nieuwe beleid is dat grote ingrepen in de openbare ruimte gebeuren op het moment dat de technische levensduur ook ten einde is, aldus Fabriek. “In de Witte de Withstraat was dit nog niet het geval en is inmiddels duidelijk dat dat pas in de periode 2030-2035 aan de orde zal zijn.”
Witte de Withplein
Nieuwe kostenposten kwamen verder aan het licht. Om een gezonde groeisituatie voor de bomen te creëren moet het riool verplaatst worden naar het midden van de weg, aldus Fabriek. De totale projectkosten zijn gestegen van circa 3,8 naar 6 miljoen euro. De aangekondigde vergroening van het Witte de Withplein gaat volgens Fabriek wel door volgens plan.