Op straat mishandelde vrouwen: ‘Kijk niet weg’

Van links naar rechts: Zora, Miriam en Noortje. (Foto Marc Driessen)
Hoogstins2024

‘Sta op, kijk niet weg’. Dat is de boodschap van de twee Amsterdamse vrouwen die op 10 september in in West werden mishandeld om niets. Noortje belandde in het ziekenhuis nadat ze foto’s maakte toen Miriam werd belaagd door een onbekende man op de hoek van de Orteliusstraat en Postjesweg. Enkele andere passanten keken weg.

Zora Duvnjak las het relaas van Noortje en Miriam in Het Parool, en zocht de twee op. Om te vragen hoe het ging en om haar bewondering uit te spreken voor hun moed. De drie vrouwen besloten gezamenlijk een actie te organiseren tegen zinloos geweld. “Wij willen niet in een wereld van afzijdigheid leven waar mensen ellende laten gebeuren zonder in te grijpen.”

In De Roode Bioscoop is er op 10 december een evenement waaraan onder meer musici, schrijvers en dichters belangenloos meewerken. De avond is bedoeld om te inspireren om verharding en geweld in de samenleving tegen te gaan, aldus Duvnjak. “Om betrokkenheid bij elkaar aan te moedigen. En zo nodig in te grijpen.” Het onderzoek van de politie naar de mishandeling loopt nog.

‘Sta op, kijk niet weg!’
10 december om 20 uur in De Roode Bioscoop, Haarlemmerplein 7. Met onder meer: Désanne van Brederode (schrijfster, filosofe), Babs Gons (schrijfster, theatermaker), Rivelino Rigters (musicus), Hans Dagelet (acteur), Anthonie Holslag (schrijver), Gökhan Aksoy (dichter), Lara Bakker (scholier, zangeres), ZID Theater, Diana Ozon (dichteres), Selim Doğru (pianist), Sadık Adıgüzel (singer-songwriter) en Manoushka Zeegelaar-Breeveld (zangeres, actrice). 

https://www.facebook.com/events/990750847791222/

 

DeWestkrant