Overstappen op Sloterdijk kost soms extra geld

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

Treinreizigers die overstappen op NS-station Sloterdijk, betalen in bepaalde gevallen te veel. Dat stelt de organisatie OV-loket in een rapportage. 

Het probleem doet zich voor sinds het sluiten van de poortjes. Overstappers die om hun aansluitende trein te halen uitchecken en weer inchecken, zijn soms duurder uit. Dat heeft het OV-loket geconstateerd na klachten. 

Het gaat om passagiers die op saldo reizen met een OV-chipkaart. Het probleem doet zich voor bij de trajecten Den Haag-Alkmaar en Haarlem-Alkmaar. Een klager meldde bij een overstap op Sloterdijk 1,60 euro duurder uit te zijn. 

Voor overstappers bestaat een looproute zonder poortjes te passeren, maar daarvoor moet de reiziger eerst twee trappen omhoog en dan weer omlaag. Het betekent een fors stuk omlopen met het risico om de aansluiting te missen, aldus de rapportage. 

De NS heeft de looproute nu duidelijker aangegeven, maar volgens het OV-loket is het onterecht dat de ‘logistieke warboel’ voor rekening komt van de reiziger. Het is wel mogelijk om het teveel betaalde tarief terug te claimen bij de NS.