‘Snel tijdelijke maatregelen tegen hardrijders Jan van Galenstraat’

GroenLinks wil niet langer wachten: 'Straat onveilig voor voetgangers en fietsers'

Fietsers wachten op een moment om de Jan van Galenstraat over te steken. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins

Op de Jan van Galenstraat moeten op korte termijn tijdelijke maatregelen komen tegen hardrijdende automobilisten. Dit bepleit GroenLinks in een ongevraagd advies aan het dagelijks bestuur van stadsdeel West. 

De Jan van Galenstraat staat al jaren bekend als verkeersonveilig en gevaarlijk voor voetgangers en fietsers, zo stelt initiatiefnemer Carlo van Munster. “Vanaf het Hugo de Grootplein tot de kruising met de Willem de Zwijgerlaan is sprake van een brede straat waar geen belemmeringen zijn voor het verkeer. Dit resulteert in auto’s die te hard rijden, met helaas afschuwelijke gevolgen.”

Bij het dodelijke ongeval in december 2022 bleek dat de bestuurder 130 kilometer per uur had gereden op de Jan van Galenstraat, aldus Van Munster. De automobilist reed even verderop in de Tweede Hugo de Grootstraat een 20-jarige scooterrijder aan, die overleed. “Het moet überhaupt nergens in Amsterdam mogelijk zijn om zo hard te rijden.”

GroenLinks vindt dat het stadsdeel nu in actie moet komen, en niet moet wachten tot eind dit jaar de nieuwe maximum-snelheid van 30 kilometer per uur wordt ingevoerd. Buurtbewoners dringen al langer aan op maatregelen. Op de Jan van Galenstraat ter hoogte van de Buysbrug moeten een zebrapad, verkeersdrempels en voorrang voor fietsers komen, vinden actievoerders. Zij haalden onlangs vijfhonderd handtekeningen op bij voorbijgangers.

Stadsdeelbestuurder Ester Fabriek liet eerder weten de zorgen te delen. Er is een schouw geweest en verkeerskundigen van de gemeente hebben mogelijke maatregelen voorgesteld die nog worden besproken, aldus Fabriek. 

Het voorstel wordt dinsdag 18 april besproken in de stadsdeelcommissie West.