Samen op weg naar minder eenzaamheid – Column Fenna Ulichki, voorzitter stadsdeel West 

We zien om ons heen dat eenzaamheid toeneemt. Landelijk. Ook in Amsterdam en in West. Zowel onder jong als oud. Onder kwetsbare groepen. Eenzaamheid kan iedereen raken. En dat vind ik erg heftig.

Het is verdrietig dat er ook mensen zijn die weliswaar niet alleen zijn, maar zich toch eenzaam voelen. Daarom gaat West eenzaamheid extra aanpakken. Zo komen er binnenkort UP! groepsgesprekken in de Mansveltschool met aandacht voor de  gezondheid van (migranten)ouderen. En voor meiden in De Baarsjes die worstelen met mentale gezondheid en eenzaamheid, start het project de kracht van meiden. 

Dat doen we niet alleen. Dat doen we samen met organisaties in West. Dat is onze gezamenlijke kracht. Ik denk aan Dock, die bijvoorbeeld vriendendiensten organiseert voor mensen met een beperking of psychiatrische achtergrond. Of de wijkrestaurants van de Regenbooggroep voor bewoners met een GGZ-problematiek.

Geïsoleerd raken
Ook mantelzorgers kunnen snel geïsoleerd raken. Gelukkig zijn er in West verschillende organisaties actief voor mantelzorgers. Van grote, zoals Combiwel, tot kleinschalige informele organisaties die buurt- en wijkgericht te werk gaan. Stichting Aknarij, Stichting Aminah en Stichting Raad is Daad weten bijvoorbeeld groepen mantelzorgers te bereiken en hen te helpen als ze vragen hebben. Hiermee proberen wij ook mantelzorgers uit hun isolement te halen. Zij zijn vaak een vergeten groep, die snel  in eenzaamheid terecht kunnen komen. 

Jongeren
Hoewel eenzaamheid dus iedereen kan raken, richt onze aanpak zich vooral op jeugd, kwetsbare groepen en ouderen. We weten dat binnen deze groepen de meeste eenzaamheid wordt ervaren. Neem onze jongeren. Vooral zij hadden last van corona. Dat had effect op hun eenzaamheid. De aanpak vanuit West gaat via jongerenorganisaties die verder gaan met opbouwen van een netwerk met jongerenwerkers. Dat kan hen helpen bij het stellen van hulpvragen aan volwassenen, maar vooral bij het contact leggen met leeftijds- en buurtgenoten.  

Ouderen
In West merken we ook dat dementie een veelvoorkomend probleem is onder ouderen en dat dit hen extra vatbaar maakt voor eenzaamheid. 

Samen hebben we oog voor elkaar
Heeft u het gevoel dat iemand eenzaam is? Krijgt u daarover signalen?  Er is hulp. Het lijkt een hele stap, maar het kan u en anderen helpen. Samen pakken we eenzaamheid aan. Samen hebben we oog voor elkaar en voor de ander. Neem gerust contact op met het buurtteam. https://www.buurtteamamsterdam.nl/eenzaam-voelen/

Zij staan klaar voor u of voor een ander. Zij weten ook dat het vaak een taboe is om over eenzaamheid te praten. Zelfs in een groep kunnen mensen zich eenzaam voelen. Onbegrepen. Probeer daar oog voor te hebben. Samen kunnen we eenzaamheid in West aanpakken!

DeWestkrant