Steeds meer vraag naar hulp in de huishouding: hoe vind je de perfecte match?

Foto Pexels/Vlada Karpovich
Hoogstins2024

Er is steeds meer vraag naar huishoudelijke hulp in Amsterdam en eigenlijk ook in de rest van Nederland. Senioren blijven steeds langer thuis wonen. Dat is mede dankzij de extra hulp die zij kunnen krijgen ook steeds beter mogelijk. Bovendien bestaan er nog altijd enorme wachtlijsten omtrent verzorgingstehuizen. Het is voor veel ouderen dan ook niet mogelijk om hier binnen korte tijd terecht te kunnen. Zelfs niet wanneer ze in korte tijd veel minder zelfredzaam zijn geworden. Dankzij de hulp van onder meer huishoudelijke hulp kunnen zij langer thuis blijven wonen.

Toch is ook de aanvraag van hulp in de huishouding niet altijd gemakkelijk. Want waar vind je een goede hulp in de huishouding? Waar moet je dan op letten? Welke soorten hulp in de huishouding bestaan er eigenlijk? Enzovoorts. In dit artikel geven we antwoorden op al deze vragen en helpen we jou bij het vinden van de perfecte match.

Verschillende soorten huishoudelijke hulp
Hulp bij het huishouden is niet altijd alleen voor senioren. Het is voor iedereen die om welke reden dan ook niet in staat is om huishoudelijke taken volledig zelf te kunnen doen. Dit is natuurlijk een zeer ruime groep. Daarom zijn er dan ook verschillende soorten huishoudelijke hulp beschikbaar. De meeste huishoudelijke hulp bestaat uit schoonmaken en opruimen.

Dan bestaat er ook nog huishoudelijke ondersteuning. Hierbij wordt er iets meer hulp geboden. Dit is bijvoorbeeld het geval voor mensen die door hun eigen vergeetachtigheid niet meer goed kunnen functioneren in het huishouden. De hulp helpt dan niet alleen bij het schoonmaken van het huis, maar leert ook trucjes om veiliger door het huis te navigeren en zichzelf te verzorgen. Een dergelijke hulp is zelfs mogelijk wanneer het om iemand gaat die nog nooit het huishouden alleen heeft gedaan. Bijvoorbeeld omdat zijn of haar overleden partner dit altijd deed. In dat geval kan er enkele weken tot maanden huishoudelijke ondersteuning worden gegeven om dit in een rustige omgeving aan te leren.

Er zijn ook zwaardere vormen van huishoudelijke begeleiding. Deze zijn vaak gericht op psychosociale begeleiding en bijvoorbeeld zelfs het opvangen en verzorgen van kinderen in een ontregelde huishouding door lichamelijke- of psychische klachten van de ouder(s).

Waar kan ik terecht?
Maar waar kan je terecht als je op zoek bent naar hulp in de huishouding? Dit is volledig afhankelijk van de situatie en of je beschikt over een indicatie of niet.

Men ontvangt een indicatie wanneer hulp in de huishouding echt noodzakelijk is op dat moment. Bijvoorbeeld doordat ze (te) vergeetachtig zijn geworden, ziek zijn of door ouderdom simpelweg zelf niet meer in staat zijn om een huishouden te runnen. In dat geval kom je in aanmerking voor een vergoeding vanuit de Wmo. In dat geval kun je enkel terecht bij hulp die hierbij aangesloten is.

Wanneer er geen indicatie is, kun je enkel terecht bij particuliere hulp. Deze kan nooit vergoed worden.

Bij het vinden van de perfecte match is het dus niet alleen van belang dat je weet welke huishoudelijke hulp je nodig hebt, maar ook dat je zeker weet of je voor een vergoeding in aanmerking komt.