Telefooncentrale De Baarsjes wordt appartementencomplex en dat ziet er zo uit

Artist impression van het appartementencomplex bij telefooncentrale Filips van Almondestraat
Hoogstins

Een groen dak, veel groen rondom en bewoners die ‘bewust niet kiezen voor een auto’. Na een lang en intensief participatietraject met de buren, wordt dit de herbestemming van de telefooncentrale aan de Filips van Almondestraat in De Baarsjes. De centrale ligt in een grote binnentuin van een woonblok tussen de Admiralengracht en de Witte de Withstraat. Het binnenterrein, dat eerst in gebruik was als verharde parkeerplaats, wordt vergroend zo is te lezen op de website van architectenbureau Rijnboutt.
Duidelijk werd al eerder dat het oorspronkelijke plan om in het gebouw meer dan vijftig kleinere appartementen te realiseren, van tafel is. Dit na bezwaar van bewoners uit de omliggende straten, die in hun binnentuin teveel drukte vreesden en in hun buurt extra parkeerdruk.
De centrale is een gemeentelijk monument uit 1926 en werd gebouwd om het toenemende telefoonverkeer toentertijd aan te kunnen. Voor de bouw moet de gemeente overigens nog wel een vergunning verlenen.

Doneer