The Tajine Bar is als een Arabisch sprookje

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins

The Tajine Bar op het Mercatorplein is de nieuwe versie van La Tajinerie. Je vindt er bier en bastilla die volgens Patricia in één woord ver-ruk-ke-lijk is.

Bastilla is de beste culinaire uitvinding sinds de saté kambing en het Thaise viskoekje. Ga maar na: flinterdunne laagjes filodeeg, kip, zoete ui, rozijnen, kaneel, poedersuiker en amandelen (6,95 euro). Een briljante combinatie van zoet en pittig, die eruitziet zoals je hoopt dat het smaakt: ver-ruk-ke-lijk. Hulde aan de kok van The Tajine Bar aan het Mercatorplein voor dit stukje precisiewerk! We nemen er ieder een salade bij, een van aubergine en een van spinazie met ras el hanout en ingelegde citroen, en hebben een hoofdgerecht uit een Arabisch sprookje.

Jawhara
Het liefst willen we het ‘bastilla-thema’ doorzetten in het nagerecht. Op de kaart staat jawhara, bastilladeeg met melkroom en oranjebloesemwater. Laten we dat toetje nou twee weken geleden voor het eerst hebben gegeten in het Marokkaanse surfdorpje Taghazout. Allemachtig, wat was dát een ontdekking. We bleven ervan eten, terwijl de poedersuiker omhoog dwarrelde als woestijnzand en al die room best vult. Maar helaas, das war ja einmal. Vandaag gaat die vlieger niet op – breaking news – de jawhara is er niet en wordt van de kaart gehaald. “Dit dessert liep het minst van alle nagerechten”, verklaart een stoere medewerkster. “Lang niet iedereen kent dit toetje.” Ik zou het wel uit willen schreeuwen: “Maar ík wel. En ik vind dat heel Amsterdam er recht op heeft om kennis te maken met dit gruwelijk lekkere toetje.” Maar in plaats daarvan bestel ik ‘gewoon’ een alternatief: het 1001-gaten flensje met vanille-ijs en vers fruit. Ook lekker, trouwens.

Goede prijs
Om nog even terug te komen op onze trip naar Taghazout. We hadden daar een week lang elke dag tajines gegeten en hadden er nu even geen zin in. Best typisch natuurlijk om dan vandaag toch aan te schuiven in een zaak waar de specialiteit tajine is; met gamba’s, boerderijkip, pittige runderworstjes, groente of, of, of. Voor een goede prijs te bestellen(vanaf 13,95 euro) en nog lekker ook – aan de gezichten van de andere gasten te zien.

Habibi
Volgende keer toch maar eens proberen, speciaalbiertje erbij, een cocktail of wijn. De uitgebreide drankkaart is een van de signalen dat Lyaz Bentohami, de eigenaar van The Tajine Bar, het anders wil doen dan zijn broertje die hier tot januari La Tajinerie runde. Onder leiding van Lyaz transformeerde het restaurant tot gemoedelijke bar. Om Marokko als het ware naar Nederland te halen, organiseert hij er geregeld livemuziek en geeft hij buikdanseressen ruim baan. Mocht je willen ‘flexen’, dan kan dat hier ook. Al moet je dan wel steengoede ogen hebben, want het licht is hier behoorlijk zwoel. Zulk licht flatteert natuurlijk wél, prima stek dus om je ‘habibi’ (schatje) mee naar toe te nemen. Fijn, zo’n plek was er nog niet op het Mercatorplein!

Main Home

Doneer