The Ugly Duck: Nederlands eerste ‘deep-dish pizzeria’ in Chicago-stijl

Hoogstins

The Ugly Duck is een nieuw café-restaurant aan de Amstelveenseweg 156. In deze bruisende zaak in Oud-Zuid vind je iets wat je nergens anders in Nederland vindt: pizza, zoals ze die in Chicago maken.

Zó smaakt Chicago
Deep-dish pizza vind je eigenlijk alleen in Chicago, maar dankzij Julian Haines is de pizza nu ook in Amsterdam te krijgen. De eigenaar van The Ugly Duck verhuisde in 2018 van Chicago naar Amsterdam. Tot zijn verbazing ontdekte hij dat zijn Europese en internationale vrienden wél graag op vakantie naar de VS gaan, maar Chicago overslaan. “Chicago lijkt hier wel een soort verborgen juweeltje te zijn. Ik stond best vaak reclame voor Chicago te maken. Ik moedigde mensen dan aan om de stad te bezoeken als ze door de VS reisden.” 
Voordat Julian in de horeca terechtkwam, zat hij in het supplychain management. Daarna werd hij kok. Toen de lockdown in 2020 begon, ging hij aan de slag in zijn eigen keuken. Hij liet er de een na de andere deep-dish pizza uit de oven rollen. Op een gegeven moment werden zijn pizza’s zó populair dat hij besloot om zijn baan op te zeggen én een ervaren pizzamaker aan te nemen: Alessio Icobelli. 

Eh, is dit pizza?
Deep-dish pizza wijkt op verschillende punten af van traditionele Italiaanse pizza. Het grote verschil is dat bij de pizza uit Chicago de kaas en de toppings op het deeg worden gelegd. De saus ligt helemaal bovenop. Een ‘upside-down pizza’, dus. De pizza moet veel langer de oven in en is machtiger dan de Italiaanse pizza. Omdat hij meer weg heeft van een taart dan van platbrood, weigeren sommige pizza-puristen deze deep dish ‘pizza’ te noemen. Maar het uiterlijk van een gerecht zegt natuurlijk niet alles. Wil je weten hoe deze Amerikaanse pizza smaakt, dan zal je toch echt een stuk moeten proeven.

Favorieten van de chef

Alles op het menu is overheerlijk, maar er zijn een paar uitblinkers. Bijvoorbeeld de Chicago Fire (nduja-worst, pittige salami, ui, provolone, mozzarella) of de Parmigiana (blokjes gebakken aubergine, Parmezaanse kaas, basilicum, provolone, mozzarella). Deze pizza’s hebben allebei een korst met Parmezaanse kaas erin. Behalve deze must-try pizza’s staan er goede appetizers op de kaart, zoals
de gefrituurde gnocchiveel smaak, luchtig vanbinnen, goudgele korst. Erbij: de enige echte Ugly Duck tomatensaus, Parmezaanse kaas en verse basilicum. Ook leuk: als je favoriete pizza niet op het menu staat, dan kun je gewoon je eigen pizza samenstellen!

Waar?
Je vindt The Ugly Duck bij het zuidelijke deel van het Vondelpark (Amsterdam Oud-Zuid). Chicago is de inspiratiebron voor zowel het menu als het interieur, maar bij het concept is ook rekening gehouden met de wensen van Amsterdammers. “Lou Malnati is mijn favoriete deep dish spot in Chicago. Mijn liefde voor deze zaak zie je terug bij The Ugly Duck. Maar de grootte van onze pizza’s en de smaakcombinaties zijn iets aangepast, zodat ze beter aansluiten bij de smaak van onze Europese gasten.” 

https://www.uglyduckams.com/