Verdachte (33) gepakt voor moord op onschuldige passant De Clercqstraat

Het dichtgetimmerde waterpijpcafé kort na de schietpartij (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Een 33-jarige man is aangehouden in verband met de dodelijke schietpartij op 13 mei 2015 in de De Clercqstraat. Hij wordt ervan verdacht een van de schutters te zijn die een waterpijpcafé binnendrong. Een toevallig passerende 25-jarige man werd buiten dodelijk geraakt door een kogel. Ook raakten kogels een voorbijrijdende tram van lijn drie, waarbij passagiers moesten wegduiken.

De verdachte zat volgens het Openbaar Ministerie al sinds juni 2017 in voorlopige hechtenis in verband met een verdenking dat hij betrokken was bij het voorbereiden van een liquidatie in Almere. Hij werd reeds vorige maand aangehouden in het Huis van Bewaring, een feit dat nu pas bekend is gemaakt.

Tijdens de schietpartij in de De Clercqstraat raakte een van de schutters gewond toen hij vanuit het waterpijpcafé werd beschoten. Op de deurpost bleef DNA-materiaal achter van de gewonde schutter, dat overeenkwam bleek te komen met dat van de 33-jarige man. De schutters vluchtten op een motorscooter.

De shishalounge is destijds direct na de schietpartij gesloten door burgemeester Van der Laan. Het 25-jarige onschuldige slachtoffer uit Zaandam was buiten uit zijn auto gestapt, en werd toen dodelijk geraakt door een kogel die via het wegdek afketste.

DeWestkrant