Vlaggen Nederland, Suriname en voormalige Nederlandse Antillen gehesen bij herdenking afschaffing slavernij

De vlaggen halfstok op het Bos en Lommerplein. (Foto De Westkrant)
Hoogstins2024

De stadsdelen West en Nieuw-West hebben naast de Nederlandse vlag vandaag ook de vlaggen van Suriname, Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba gehesen. De stadsdelen volgen hiermee het NiNsee (Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis), stadsdeel Zuidoost en het Amsterdamse stadhuis. 

Bij het stadsdeelkantoor van West aan het Bos en Lommerplein werd gelijktijdig met de Nationale Herdenking van de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen één minuut stilte gehouden. In Nieuw-West zijn de acht vlaggen op de Zuidwestoever van de Sloterplas gehesen. 

“Als we het slavernijverleden herdenken, gaat het niet alleen over hoe verschrikkelijk hun verleden was”, zo stelt Fenna Ulichki, voorzitter van stadsdeel West. “Dit is iets wat ons allen aangaat. Nu, in deze tijd waarin wij leven, meer dan ooit. Het gaat niet alleen om ons gedeeld verleden, maar om onze gezamenlijke toekomst. We mogen elkaar niet uitsluiten, welke afkomst, kleur, geloofsovertuiging, gender je ook hebt. Uitsluiting is per definitie onmenselijk.”

Na afloop van de Nationale Herdenking in het Oosterpark worden de vlaggen ook in West en Nieuw-West van halfstok naar de top gehesen. Om 16.45 uur vindt een emancipatieloop op het Osdorpplein plaats. In de Meervaart is een uitverkochte lokale herdenking en viering van Keti Koti.