Fietstocht met thema gentrificatie en woningnood van Oud-West naar Nieuw-West

Graffiti in het Sloterpark in Nieuw-West. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Onder begeleiding van gids Tayfun Balçik kun je op zaterdag 6 juli een fietstocht maken van Oud-West naar Nieuw-West. Onderweg vertelt historicus en ervaringsdeskundige Balçik over gentrificatie en woningnood. Ook ‘jongeren van boven de 30’ kunnen geen eigen woning vinden, zo stelt hij. 

Gentrificatie betekent dat een oude wijk wordt opgeknapt, rijkere mensen er komen wonen en de huren stijgen, waardoor armere bewoners (vaak met een migratieachtergrond) moeten verhuizen, aldus Balçik. Voor jongeren worden de kansen op een zelfstandige woning nog kleiner. “Gentrificatie betekent te vaak dat zij weg moeten: Ze worden dakloos, verblijven bij familie of trekken weg uit Amsterdam.”

Uitgeweken
De fietstour begint bij het WG-terrein in Oud-West. En dat is niet toevallig. Hij ‘chillde er vroeger met vrienden’. Balçik: “Veel mensen met een migratieachtergrond die in Nieuw-West wonen of zijn geboren, komen oorspronkelijk uit Oud-West. De Kinkerbuurt, Mercatorbuurt, De Baarsjes of Westerpark. Dat zijn plekken waar met name in de jaren tachtig en negentig een stadsvernieuwingsronde is geweest en toen zijn velen uitgeweken naar Nieuw-West.”

Rellen
Via de Kinkerstraat en Postjesweg gaat de fietstocht naar Slotervaart in Nieuw-West. Naar de rotonde bij het August Allebéplein waar ruim 25 jaar geleden rellen waren. “De concentratie van met name Turken en Marokkanen uit de binnensteden kwam toen in een giftige mix van armoede, racisme en politiegeweld tot ontploffing en de buurt werd jarenlang weggezet als 020-Gaza”, aldus Balçik.

Fietstocht en nagesprek
Start fietstocht: zaterdag 6 juli om 13 uur bij het WG Café, Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 52. Deelname gratis, maar vooraf wel aanmelden. Om 16 uur is er een nagesprek bij New Metropolis Nieuw-West aan de Burgemeester Rendorpstraat 1-3. Het nagesprek gaat vooral over hoe oude en nieuwe bewoners van Nieuw-West zich tot elkaar verhouden, aldus Balçik.

De fietstocht en het nagesprek zijn activiteiten in het kader van het Blauwe Zone Festival over kunst en cultuur in Nieuw-West op 6 en 7 juli, georganiseerd door New Metropolis.