3 x fijn wijn drinken

Hoogstins2024

Of je nu baalt of treurt, of juist euforisch bent: je kunt nooit genoeg wijnadressen bij de hand hebben. Want: “Het leven is een stuk zoeter met een glas in je hand.”

Piccolo
Deze nieuwkomer in de Tollenstraat is niet zomaar een wijnbarretje, maar een heuse aperitivo bar. Je weet wel, zo’n intiem zaakje dat je overal in Italië vindt en dat na werktijd volstroomt met Italianen op zoek naar drank en iets te eten.

In Venetië zat de Britse globetrotter Larry met zijn Hollandse vriendin in zo’n bruisend barretje aan de Spritz-Aperol en mini-panini. Terwijl de Italianen elkaar verhalen vertelden, kreeg hij een eureka-moment: hij zou een aperitivo-bar gaan openen in Amsterdam, de stad waar zijn geliefde woont.
Dat Nederland geen Italië is, heeft hem niet tegengehouden. Immers: “La dolce vita kent geen grenzen.” Gelukkig maar, want in Piccolo laat Larry Amsterdammers overtuigend zien dat het leven stukken zoeter is met “een glas in je hand, eten in je mond en vrienden aan je tafel”. In een relaxed licht interieur met veel blank hout en planten showt hij een kaart met (lokale) biertjes, cocktails en Franse en Italiaanse wijnen. Ook qua eten zit het wel snor: kleine porties in overvloed, van pasta, mozzarella salade tot gemengde kazen en charcuterie – mooie hammen, venkelsalami. Larry bereidt alles voor je met de precisie van een chirurg en de passie van een topkok. Dat doet hij van ’s ochtends tot ’s avonds in zijn zaak pal naast de Foodhallen. Go and meet Larry, zou ik zeggen.
http://www.piccolo-amsterdam.nl

Wester wijnfabriek
Pizza met knoflookgamba’s, Bretonse sardientjes, gemarineerde pulpo en keuze uit zeventig wijnen, waarvan je er vijftien ook per glas kunt bestellen. Luieren in het gras met wijn erbij? In dit barretje kun je ook flesjes wijn laten tappen om mee te nemen.
http://westerwijnfabriek.nl

Wijncafé Worst
Vertrouwd adres in de Barentszstraat voor wijn-spijscombinaties om te zoenen. De kreeftenworst is nog steeds een hit, maar negeer ook vooral het lamsworstje niet. Voor gevorderde carnivoren staat er fromage de tête op het menu, een soort paté van varkenskop, -staart en -oren. Frankrijk is meester op de forse drankkaart met champagnes en zo’n tien tot twaalf wijnen die je ook per glas kunt bestellen.
http://deworst.nl