4 en 5 mei in West

In de Witte de Withstraat is al begonnen met herdenken. (foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Verzetsheldinnen, eten in De Hallen en mooie verhalen over de oorlog. Dit jaar herdenkt West weer volop. Hier een overzicht.

4 mei

Huis van Verzet

In het Café van Ienie Mienie in de Bartlomeus Diazstraat in De Baarsjes leest Lilian van Nol voor uit het dagboek van haar grootvader Dolf van Nol, eigenaar van Koffiehuis van Nol dat op die plek zat. Hij hielp Joodse onderduikers en met de verspreiding van De Waarheid. Voor de oorlog hielp Van Nol Duitse vluchtelingen, die anders zonder pardon door de regering de grens weer werden overgezet.

Verzetsbruggen

Stadsdeel Nieuw-West heeft zes bruggen genoemd naar verzetsheldinnen. In het Gerbrandypark wordt er om 13.30 uur een onthuld ter nagedachtenis aan Jacoba van Tongeren, die vanuit West een verzetsgroep leidde en onder meer Vrij Nederland heeft opgericht.  Vorig jaar kwam haar biografie uit.

Hotel van Schaffelaar

In Hotel van Schaffelaar kunnen logées in een ledikant luisteren naar verhalen over vluchten en de oorlog. Inchecken (na reservering) kan vanaf 21.00 uur, het ontbijt is de volgende dag om 8.00 uur met andere buurtbewoners.

Herdenken

Rond 8.00 uur zijn er herdenkingen in onder andere de Augustinuskerk, bij De Sloterplas (met koffie na in De Meervaart), het monument Elias-Verkuyl aan de Haarlemmerweg en het monument aan Het Zaanhof in de Spaarndammerbuurt.

5 mei

Maaltijd

Op veel plekken zijn er vrijheidsmaaltijden in West. De twee leukste: de maaltijd in De Hallen, verzorgd door De Foodhallen en Belcampo en Erasmus Culinair bij Terrasmus in het Erasmuspark. Daar zijn behalve eten ook dansvoorstellingen en muziek.

Vrije Westen

Def P speelt, je kunt er de lindyhop dansen en je kunt er daten met veteranen. Bevrijdingsfestival Het Vrije Westen is na vijf jaar al bijna een traditie te noemen. Er zijn zeven podia, foodtrucks en er is een kids area. Het wordt mooi weer, dus genieten van een biertje op het het gras van het Westerpark.

XTC

D66 grijpt de gelegenheid aan om aandacht te vragen voor iets heel anders dan de vrijheid in Nederland: de partij wil dat gebruikers hun XTC kunnen laten testen en gaat flyeren op Het Vrije Westen. “Er zijn maandelijks 80.000 gebruikers van XTC die niet weten hoeveel gram MDMA er in hun pillen zit”, aldus Marnix Gerding van de Jonge Democraten. De partij wil dat er meer locaties komen om te testen.

Meer zien van het programma van 4 en 5 mei kan hier.

DeWestkrant