Onrust over toeristenboten

De steiger aan de Van Noordtkade. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Een aantal bewoners van de Spaarndammerbuurt heeft bezwaar tegen het afmeren van boten voor toeristen. Rederij Friendship heeft een ligplaatsvergunning gekregen voor vijf plekken langs een steiger in de Van Noordtgracht. Omwonenden vrezen overlast door toeristen en zijn verbolgen dat hun eigen bootjes moeten wijken.

Volgens stadsdeel West zijn de vijf ligplaatsen voor elektische boten in oktober 2015 vergund, onder meer na een bekendmaking op amsterdam.nl. Maar omwonenden stellen dat zij niet op de hoogte zijn gebracht. Ook zijn zij van mening dat bedrijfsmatig gebruik van de openbare steiger niet is toegestaan.

Een woordvoerder van het stadsdeel benadrukt dat het alleen gaat om het ’parkeren’ van boten, niet om een op- en afstapplaats voor passagiers. De boten hebben een lengte tussen de tien en vijftien meter. De vaartuigen komen aan de verdiepte steiger te liggen voor de huisnummers 1-9 aan de Van Noordtkade.

De boten van bewoners hebben geen recht op een vaste ligplaats, volgens het stadsdeel. De booteigenaren zijn volgens de woordvoerder zelf verantwoordelijk voor het zoeken van een andere ligplaats. ’’Het stadsdeel is waar mogelijk daarbij behulpzaam.’’

De voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels wel opgeschort. Het stadsdeel wil met de omwonenden en reder in gesprek om te komen tot een ’acceptabele oplossing’. Op maandag 9 mei om 19.30 uur is er een bijeenkomst voor de buurt in het WestCord Art Hotel. Inloop vanaf 19.00 uur.