Koophuis duurder en schaarser

Hoogstins2024

De prijzen van koopwoningen in West blijven stijgen, terwijl steeds minder huizen te koop staan. Dat blijkt uit cijfers over het eerste kwartaal van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). Een woning in West staat gemiddeld 24 dagen te koop.

In het stadsdeel waren nog slechts 285 woningen te koop, een kwartaal eerder waren dat er nog om 395. Al twee jaar daalt het aantal beschikbare huizen. De gemiddelde transactieprijs kwam uit op 274.842 euro, tegen 260.576 euro een kwartaal eerder. Per vierkante meter steeg de prijs van 4366 naar 4383 euro. Dat is hoger dan het gemiddelde van 3895 euro in de stad.

Het aantal transacties nam af, evenals in de rest van Amsterdam. In West wisselden 447 woningen van eigenaar, tegen 639 een kwartaal eerder.  Makelaarsvereniging NVM schrijft de daling toe aan de overspannenheid van de Amsterdamse huizenmarkt. Er is te weinig nieuw aanbod om aan de vraag te voldoen, zei voorzitter Ger Hukker onlangs. De markt is aan het ’droogkoken’.

Voorzitter Sven Heinen van Makelaarsvereniging Amsterdam waarschuwde eerder ook al voor oververhitting van de woningmarkt, met te hoge prijzen en ‘droogkoken’ als gevolg. In 2015 werd in Bos en Lommer 60% en in De Baarsjes 57% van de huizen verkocht voor meer dan de vraagprijs. In Oud-West ging het om 54% van de woningen, in Westerpark om 42%.

Heinen verwacht dat het aanbod koopwoningen nog een aantal kwartalen zal dalen, terwijl de prijzen verder zullen stijgen.

DeWestkrant