Meer woningen in West te koop, prijzen stabiliseren

Foto Richard Mooyman
Hoogstins

Het aanbod op de huizenmarkt is groter en de prijzen stijgen minder hard. Dat blijkt uit cijfers van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) over het tweede kwartaal. In West was er een lichte daling van de transactieprijs met 0,4 procent. Omgerekend per vierkante meter ging de transactieprijs in West nog wel wat omhoog (2,9 procent).

In West verdubbelde het aantal woningen bijna dat te koop stond: een stijging van 95 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Toch is het aanbod in West en de rest van Amsterdam nog steeds niet ruim, aldus de MVA. “Het absolute aantal woningen dat te koop staat is echter nog steeds erg laag en voldoet niet aan de behoefte die er is”, zo stelt voorzitter Jerry Wijnen. 

De transactieprijs voor woningen in Nieuw-West steeg nog wel ten opzichte van het eerste kwartaal: met 6,5 procent. In heel Amsterdam worden de vraagprijzen nog onverminderd overboden door kopers. In de stad werd 87 procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht. Gemiddeld werd 12,8 procent meer betaald dan de vraagprijs. 

Toch zijn er veranderingen gaande op de huizenmarkt. Kopers hebben dus flink meer keuze en het aantal transacties in het tweede kwartaal is toegenomen. Wijnen van de MVA wijst erop dat er een ‘ander krachtenveld’ ontstaat omdat woningzoekenden te maken hebben met een oplopende hypotheekrente, stijgende energieprijzen en inflatie.