Annet de Jong, thrillerschrijver: ‘Goed groen is heel belangrijk’

(foto: Aline van de Watering)
Hoogstins2024

Annet de Jong (49) is schrijver van diverse thrillers en onder het pseudoniem Anna Levander de politieke thriller Morten, waarvan een televisieserie is gemaakt. Ze is ook woordvoerder van het dagelijks bestuur van stadsdeel West. Sinds anderhalf jaar woont ze in De Baarsjes. In deze derde aflevering van de rubriek Mijn West vertelt De Jong over haar favoriete plekken. 

Favoriete winkel
“UHMAH (U Had Me At Hola) verkoopt leuke design-dingetjes, sieraden-mondkapjes, én truien. Ik zag er een trui hangen met katten, en zei dat ik die wel met teckels wilde hebben. Dat was geen probleem want de vriendelijke verkoopster kende de maakster van de trui. Nu loop ik in een unique piece. Het is meteen mijn favoriete winkel, zo gaat dat, klantenbinding.”

De Coffee Company aan de Postjesweg

Wandelen met de hond
“Elke ochtend ga ik met mijn hond Pablo langs de Admiralengracht, met koffie van de Coffee Company, een brood van Pink’s Bakery naar het Rembrandtpark en dan terug over de Jan Evertsenstraat. ’s Middags neem ik de Admiralengracht de andere kant op voor een rondje Erasmuspark en ’s avonds lopen we langs de moskee door de Chassébuurt. Dat is zo leuk van een hondje, je leert de buurt een beetje kennen. In een kleine actieradius.”

Water
“Het is officieel Nieuw-West, maar in de Nieuwe Meer zwem ik. Vlakbij heb ik een volkstuin, Ons Buiten. Een grote tuin met veel bloemen waar je heerlijk kan slapen.”

Mijn buurt
“Voor West woonde ik in de Beethovenbuurt. Dat is zo duur dat er nooit iets verandert, niemand kan het betalen. In de anderhalf jaar dat ik hier woon, heb ik de Postjesweg ontzettend zien veranderen. Heel leuk dat het hier zo in beweging is. Met corona dacht ik: support your locals. Want wat sta ik daar in de supermarkt? Je wordt zo vriendelijk ontvangen bij de locals die ook hun boterham moeten verdienen. Heb je ook weer een beetje een goed gevoel over jezelf.”

Park
“Het Rembrandtpark is een fijn park. Volstrekt anders dan het Vondelpark. Rustiger, diverser, er zijn geen grote feesten. Goed groen is heel belangrijk. Bovendien moet er ook openbare ruimte zijn voor mensen die geen geld hebben voor dure koffie en lunches. In plaats van een terras zouden er ook picknicktafels kunnen worden neergezet waar iedereen kan zitten, waar je je eigen drankje kan nuttigen.”

(foto: Patricia Jacob)

Goeie take out
“In mijn straat zit een heerlijke Syriër: Sham. Traditionele Syrische schotels met lam, linzen, en ook de voorgerechten zijn fantastisch. Als je daar zit is het zo warm, vriendelijk, je voelt je daar echt verwend. De kookkunsten van moeder en dochter bij Thai Thai Poppetje én de pizza’s van Faam vind ik ook geweldig.”

DeWestkrant