Toko Manis was sinds 1994 een begrip in de Jordaan. Sinds kort is de zaak overgenomen door Bayu, de ‘ontzettend lieve man’ die al een eetwinkel met galerie op de Haarlemmerdijk heeft.
De saté kambing van Toko Manis in de Eerste Goudsbloemdwarsstraat 3 was een begrip. De vleesspiesjes kwamen rechtstreeks van de grill en werden geserveerd met een onweerstaanbare stroperige ketjapsaus. Oorspronkelijk werden de sateetjes van geit gemaakt, later van lam. Liefhebbers van de Indonesische keuken, zoals tv-kok Julius Jaspers en ik, waren er verzot op.
Bayu Food Art & Private Dining
Toko Manis bestond al sinds 1994. Jaren geleden had de oprichter de zaak overgedragen aan zijn dochter. Inmiddels is de smulplek in handen van Bayu Basuki Barni. Op 20 mei opende hij zijn nieuwe zaak, zijn tweede om precies te zijn. In dit stuk vertel ik over zijn eerste zaak, Bayu Food Art & Private Dining op de Haarlemmerdijk.
Snacks
Toen mijn Indische moeder nog leefde, was ik er kind aan huis. Ik sloeg er risolles en lempers in voor haar en de huisgenoten uit haar Indische verzorgingshuis in Nieuw-West. Als ik met deze snacks binnenkwam, werd ik onthaald als een heldin: de schatten lustten er wel pap van. Hoewel ik er nu minder vaak binnenloop, heb ik nog steeds een zwak voor eigenaar Bayu.
Javaanse kippensoep
Ik zal nooit vergeten dat hij me tijdens corona uitnodigde voor zijn verjaardag en dat hij me toen trakteerde op een overheerlijke Javaanse kippensoep to go. Een lichtpunt tijdens die rare, sombere periode! Een tijdje terug at ik een gado gado bij hem, vlak voordat ik naar The Movies ging. Hij herkende me meteen en begroette me zó enthousiast dat ik me bijna schaamde dat ik er zolang niet was geweest.
Missie
Toen ik vandaag zijn zaak in de Jordaan bezocht, kreeg ik een ontvangst om te zoenen. Bayu zag me, riep mijn naam en omarmde me. Behalve dat hij een ontzettend lieve man is – attent, hartelijk en voorkomend – kan hij ook nog eens steengoed koken. Zijn liefde voor de gerechten uit zijn geboorteplaats Surabaya (en de rest van Indonesië) zou hij het liefst met heel Amsterdam delen. Nu hij een tweede zaak heeft, kan hij die missie nog meer handen en voeten geven.
Makreel à la Borneo
Voor een deel biedt Bayo in beide eetwinkels hetzelfde aan. Het andere deel varieert per filiaal. Vandaag heeft hij bijvoorbeeld speciaal voor zijn nieuwe toko makreel à la Borneo gemaakt. Hij heeft verschillende combischotels voor je, waaronder rijst, twee soorten groenten, twee kipgerechten, atjar en gebakken uien (14 euro). Daarnaast kun je, zoals ik, losse gerechten bestellen.
Feestje
Ik ga naar huis met sambal goreng tahu-tempe, makreel Borneo, rendang, sambal goreng boontjes en kabeljauw asam manis. Plus drie puntjes spekkoek, waarvan ik de versie mango-passievrucht cadeau heb gekregen. De buit wordt enthousiast ontvangen door het thuisfront. “Wat een feestje.”
Koppie tubruk
Mijn vriend heeft een punt: knapperige groenten, smakelijke rendang, makreel met subtiele kruiden. Een optelsom van de rijke, verleidelijke smaken waar de Indonesische keuken zo goed in is. Vanavond maar eens de spekkoek eten. Uiteraard met koppie tubruk, de sterke koffie waar mijn ouders verzot op waren!