Rijsttafelen als vanouds bij Jun in Westerpark

Beeld: restaurant Jun.
Hoogstins2024

Ook tijdens de lockdown maakte de eigenaar van Jun in de Frederik Hendrikstraat er het beste van. Maar nu hij weer rijsttafels kan serveren in zijn eigen restaurant is hij helemaal in zijn element. “Het is fijn om te merken dat onze gasten ons niet vergeten zijn.”

Wat is het toch fijn om te zien dat de meeste horeca weer lekker draait! Dat is zo te zien ook het geval bij het Indonesische restaurant Jun in de Frederik Hendrikstraat. Steeds als ik er langsloop, zie ik aardig wat mensen er weer als vanouds rijsttafelen. Tijdens de lockdown kon je de specialiteit van chef Edy Junaedy ook afhalen. Maar zeg nou zelf, het is toch veel leuker om je tafel vol te laten zetten met ontelbare bakjes, in plaats van dat zelf te doen? Bovendien geeft het personeel je gratis en voor niets tekst en uitleg, eet je van onberispelijk servies én hoef je na afloop niets op te ruimen of af te wassen.

Smaakvolle nasi goreng
Dit is ook hoe Edy het liefst werkt. In zijn eigen restaurant kan hij zijn gasten onderdompelen in de warme sfeer van zijn moederland Indonesië. Toch maakte hij er ook tijdens de lockdown het beste van. Toen ik bij hem nasi goreng af kwam halen, werd ik ontvangen als een koningin. Eenmaal thuis bleek de nasi knetterveel smaak te hebben en ontdekte ik dat hij me ‘stiekem’ een grote zak versgebakken kroepoek cadeau had gedaan.

Liefde voor medewerkers
Zó lief dat hij zoveel aandacht voor mij had. Hij had namelijk genoeg aan zijn hoofd; hij maakte zich zorgen of zijn restaurant de crisis wel zou overleven. Edy was niet zozeer bezig met zichzelf, maar vooral met zijn personeel. Uit zijn woorden bleek hoeveel hij om zijn medewerkers geeft. Hij heeft overduidelijk een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Porties geluk
Ik ben echt blij dat de beperkingen zijn opgeheven en dat deze gedreven horecaondernemer weer in zijn eigen restaurant porties geluk kan serveren.  “Het is fijn om te merken dat onze gasten ons niet vergeten zijn”, schreef hij onlangs op social media. Gasten kunnen er vanaf 29,50 euro per persoon rijsttafelen. De uitgebreidste rijsttafel kost 39,50 euro per persoon. Je krijgt er dan onder meer saté van lamsvlees en gamba’s in een rode curry met peteh-bonen bij.

Kip als herinnering
A la carte eten kan natuurlijk ook. Als ik zelf een menuutje voor twee samen zou moeten stellen, zou ik het wel weten. Vooraf vissoep. Als hoofdgerechten empal gonteng (ossenhaas in een rode saus met kardemom, kaneel en kruidnagel) en ayam opor kutai (kip in een saus van gember, ketoembar en konijn). Voor toe de pudding met ananas en granaatappelpitjes. Bij ananas moet ik altijd denken aan de ananastaartjes (kue nastar) die mijn Indische oma maakte. Ayam opor was de specialiteit van mijn moeder. Haar saus, waar ze kokosmelk indeed, was zijdezacht en delicaat van smaak. De kip was malser dan mals. Als ik mijn ogen sluit, kan ik de ayam bijna proeven. Het zal voor Edy niet makkelijk zijn om deze smaak te evenaren. Maar ik ga hem snel een kans geven.