Buurt in de bres voor Maureen

Hoogstins2024

Voor de beste rijsttafel van West moet je toch echt naar Maureen’s Bites & Drinks in het Andreas Ensemble gaan. Maar doe het snel, want per 24 juni gaan de deuren van dit pop-up restaurant dicht. Tenminste als verhuurder Cordaan voet bij stuk houdt. En dat lijkt wel het geval. 

Cordaan heeft boven het restaurant kantoren en een zorgcentrum voor bejaarden. In de ruimte van Maureen’s Bites & Drinks exploiteerde de organisatie ooit een restaurant dat de sociale cohesie in de buurt moest bevorderen. Het moest een soort buurthuis worden voor bewoners van de wijk – huurders én eigenaren – en voor Cordaan-medewerkers, de oudjes en hun familie. Maar op de een of andere manier slaagde Cordaan niet in zijn missie. Maureen greep haar kans en sprak met de verhuurder af dat zij hier tijdelijk een restaurant zou opzetten. Al snel wist de hele buurt Maureen’s Bites & Drinks te vinden.

Ruim voordat haar contract af zou lopen, onderhandelde ze met Cordaan over een eventuele verlenging. Maar de hogere huurprijs bleek een struikelblok. Maureen: ‘We zijn pas acht maanden bezig. Hoewel de vooruitzichten goed zijn, is die hoge prijs nu een brug te ver. We hebben van alles geprobeerd om de prijs omlaag te krijgen. We hebben bijvoorbeeld voorgesteld om de ruimte te delen. Helaas bleek Cordaan onvermurwbaar.’

Eind juni moet de ruimte casco worden opgeleverd; het meubilair en de keukenapparatuur moeten eruit. Een nieuwe horecaondernemer zal dus eerst een fikse investering moeten doen, voordat hij aan de slag kan. Tot op heden heeft zich nog niemand gemeld.

De buurt wil dat Maureen’s Bites & Drinks blijft. Twee buurtbewoners begonnen een actie voor het behoud van de zaak. Vorige week leverden ze bij Cordaan een brief in met 355 handtekeningen van buurtbewoners, Cordaan-medewerkers en familie van de bewoners van het woonzorgcentrum.

Want ook zij kwamen geregeld langs met hun vader of moeder, hun opa of oma, oom of tante. Maureen: “We willen zo graag doorgaan. We krijgen het steeds drukker. Kun je nagaan hoe druk het wordt als de zomer begint. Hopelijk verandert Cordaan nog van gedachten. Anders moeten we een andere plek zoeken. Ik heb de smaak te pakken en wil mensen in de watten blijven leggen.”

Reactie Cordaan

In een reactie laat Cordaan weten het jammer te vinden dat Maureen de huur niet kan opbrengen. ”We hebben een voorstel gedaan om de huur niet meteen, maar in stappen te verhogen naar de marktconforme huurprijs van 1575 euro per maand”, aldus woordvoerster Monique Spreitzer. ”Daarmee zijn we haar al flink tegemoet gekomen.”

Cordaan kan volgens haar zich niet veroorloven om een lagere huur te verlangen. ”Dan zouden wij er verlies op lijden, en het gaat wel om zorggelden. Het initiatief van Maureen is hartstikke leuk, maar het is wel commercieel. We kunnen niet maandelijks 1300 euro op de huur bijpassen zonder dat onze cliënten er iets aan hebben.”