Experimenteren met rijst: de 7 beste tips van Amsterdam-West

Zwarte rijstepap bij Gitane. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Je hoeft niet de hele wereld over te reizen om te ontdekken hoe veelzijdig rijst is. In onze buurt zijn zat chefs die weten hoe ze ‘gewone’ rijst een twist moeten geven. Check het bij een van deze adressen!

1. Amoi, Kinkerstraat 53A: lemper met gekruide makreel
Dat je rolletjes kleefrijst kunt stomen en vullen met kip weten de meeste mensen wel. Minder bekend is dat je er ook gekruide makreel in kunt doen. Tante Uddy en haar crew maken deze lemper met liefde voor je. Persoonlijk lust ik wel pap van deze fris-pittige rolletjes tropische verfijning.

2. De Indo van de Jan Eef, Jan Evertenstraat 87H: nasi kuning
Deze Indonesische toko in De Baarsjes verleidt met kleur en verse kruiden. Het beste bewijs is de nasi kuning in de vitrine. De gele rijst, die traditioneel wordt gegeten bij feestelijk gelegenheden, is gekookt in kokosmelk en dankt zijn kleur aan de geelwortel erin. In de versie van deze toko zitten flink wat kruiden: limoenblaadjes, sereh (citroengras). Hierdoor ruikt de rijst verrukkelijk en smaakt die uit de kunst. De beste nasi kuning die ik ooit in Amsterdam heb gegeten.

3. Gitane, Jan Pieter Heijestraat 146: zwarte rijstepap (zoet)
Eigenaar en chef-kok Angelo Kremmydas laat zich inspireren door de hele wereld, waaronder Indonesië. Ik at er een fraaie versie van bubur ketan hitam: zwarte rijst, pandan, Javaanse palmsuiker, kokosmelk, mango en banaan. Als je de pap in Indonesië bestelt, roert de kok de kokosmelk en vloeibare Javaanse palmsuiker er alvast doorheen. Vaak is het dan mierzoet. Bij Gitane in Oud-West serveren ze die ingrediënten los van de rijst, zodat je het helemaal op maat kan maken. Maar wat je ook doet, reken maar dat dit gerecht staat als een huis. Na één portie hoef je tot aan het diner slechts een wortel te eten.

4. Raina, Admiraal de Ruijterweg 468:
biryani
In het restaurant van cricket-rockstar Suresh Raina ontmoette ik het beleefdste personeel van Amsterdam. Je eet er gerechten uit heel India, waaronder verschillende klassiekers. Het rijstgerecht biryani bijvoorbeeld. De basis bestaat uit verleidelijk gekruide gebakken rijst. Bij Raina kun je het gerecht eten met garnalen, kip, lamsvlees of groenten.

5. Thai Thai Poppetje, Van Speijkstraat 157 HS: sticky rice with mango
Voor sticky rice with mango kun je me ‘s nachts wakker maken. Om dit gruwelijk goede Thaise dessert in Amsterdam te eten, heb je maar één optie: op naar Thai Thai Poppetje in De Baarsjes! Kwaliteit staat hier altijd voorop. Het dessert met kleefrijst wordt alleen gemaakt als de perfecte mango’s te koop zijn: zoet en sappiger dan sappig. Geen mangotoetje? Balen, maar eigenares Kora heeft vast een briljant alternatief voor je. De befaamde pandanmisu of iets anders.

6. Uncommon, Eerste Constantijn Huygensstraat 63H: zwarte rijstepap (hartig)

Dat deze zaak in Oud-West niet zomaar een koffiehuisje is, zie je aan het publiek met een hoog gehalte Havermelkelite. Maar dat niet alleen: op het menu buitelen de spannende ingrediënten over elkaar. Je ziet dat bijvoorbeeld aan de congee van zwarte rijst. In deze Chinese rijstepap duiken gekonfijte paddenstoelen op, huisgemaakte rayu (Japanse chili-olie), knapperige lotuswortel, in kombucha gepekelde venkel en een crème van zonnebloem.

7. Vicio Il Mastro Pastaio, Bilderdijkstraat 192H: arancini
Wil je smullen als een Siciliaan, dan kom je in deze sympathieke zaak in Oud-West zeker aan je trekken. Je kunt hier aanschuiven of iets online kopen en vervolgens afhalen. In de webshop zijn onder meer aracini te koop. Deze risottoballetjes zijn er met mozzarella en pistaches, pompoen en spek en nog veel meer combinaties. Lekker bij het aperitief!