Beveiligers ingezet na brandstichting in studentenflat Bos en Lommer

Een bewoner haalt vrijdagmiddag spullen op uit de door brand getroffen flat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins

Extra beveiligers en brandwachten waken vanaf vrijdagavond over de bewoners van de studentenflat aan de Krelis Louwenstraat. In de flat in Bos en Lommer woedde vrijdagochtend vroeg een grote brand, waarbij vier gewonden vielen. Vier andere bewoners moesten door de brandweer met een ladderwagen van een balkon gered worden.

De politie gaat uit van brandstichting en houdt rekening met een LHBTIQ+-gerelateerd motief aangezien regenboogvlaggen in de flat in vlam zijn gezet. Ook zijn er meldingen over eerdere brandstichtingen, met regenboogvlaggen als doelwit. 

De gemeente heeft in overleg met beheerder Stichting DUWO, politie en brandweer besloten extra veiligheidsmaatregelen te treffen in- en buiten de flat. Nadat de geëvacueerde bewoners tijdelijk elders werden opgevangen, brengen velen de nacht weer door in de flat. Ook is aangekondigd dat op korte termijn camera’s in de openbare ruimte worden geplaatst.

Extra rechercheurs
Burgemeester Halsema heeft vrijdagmiddag op het stadsdeelkantoor in West met bewoners uit de flat gesproken. “We leven zeer mee met de mensen die gewond zijn geraakt bij de brand”, aldus de burgemeester. “En ook met al die bewoners die hals over kop hun woning hebben moeten verlaten. Dat moet zeer beangstigend zijn geweest. Er zijn extra rechercheurs ingezet om zorgvuldig en uitgebreid de oorzaak en het mogelijk motief van de brand te achterhalen. Mocht er sprake zijn van een LHBTIQ+-gerelateerd motief, dan nemen we dit zeer serieus en zullen we hierop gericht acteren.”

De gemeente stelt dat het pand voldoet aan alle brandveiligheidseisen.